Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We zullen getuige zijn van de uitbreiding van de digitale connectiviteit’

‘We zullen getuige zijn van de uitbreiding van de digitale connectiviteit’

PARAMARIBO — “Samen zullen we technologie inzetten om een sterker Suriname op te bouwen, dat klaar is om de kansen van het digitale tijdperk te grijpen.” Dat merkte president Chandrikapersad Santokhi op bij het in ontvangst nemen van de nationale digitale strategie 2023-2030, die is voorbereid door de presidentiële werkgroep e-Gov in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP).

Het staatshoofd benadrukte dat deze strategie een verbondenheid is voor de toekomst die Suriname voor ogen heeft. “Ze vertegenwoordigt een collectieve inspanning om een betere toekomst vorm te geven voor alle Surinaamse burgers.” Het resultaat is volgens hem een document dat ambities schetst en Suriname voortstuwt naar een toekomst van innovatie, inclusiviteit en vooruitgang.

“De strategie is de blauwdruk voor een land waar overheidsdiensten met een paar klikken toegankelijk zijn, waar onderwijs fysieke grenzen overstijgt en waar economische groei wordt aangedreven door digitale innovatie”

e-Gov-directeur Prewien Ramadhin

Santokhi zei dat de digitale strategie ervoor moet zorgen dat niemand achterblijft op de reis naar technologische versterking. Het onderwijs, de landbouw, olie-, gas- en alle andere sectoren zullen sterk worden gemaakt om de technologie te omarmen. Wel benadrukte het staatshoofd dat cyberveiligheid, gegevensbescherming en digitale ongeletterdheid moeten worden aangepakt.

Toegankelijker en transparanter

Volgens Prewien Ramadhin, waarnemend directeur e-Gov, is de nationale digitale strategie het bewijs van inzet om de digitale toekomst te omarmen in een wereld die steeds meer wordt bepaald door technologie. Deze strategie beoogt daarom een Suriname waar digitale versterking geen voorrecht is, maar een recht van elke burger. “Ze is de blauwdruk voor een land waar overheidsdiensten met een paar klikken toegankelijk zijn, waar onderwijs fysieke grenzen overstijgt en waar economische groei wordt aangedreven door digitale innovatie.”

Santokhi stelde dat overheidsdiensten via digitale oplossingen toegankelijker en transparanter zullen worden gemaakt. Dit zal, aldus het staatshoofd, de levenskwaliteit van de burgers verbeteren én het vertrouwen tussen overheid en samenleving versterken. “We zullen getuige zijn van de uitbreiding van de digitale connectiviteit.” Bij de overhandiging van het document vrijdag in de Ballroom van Hotel Torarica was ook UNDP-vertegenwoordiger Gerardo Noto aanwezig.

Vanuit links Gerardo Noto van UNDP, president Santokhi en e-Gov-directeur Prewien Ramadhin. [Foto: CDS]