Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We zullen aftastend beginnen omdat de vrouwen midden in de competitie zitten’

‘We zullen aftastend beginnen omdat de vrouwen midden in de competitie zitten’

door Stan Herewood

PARAMARIBO — “Ik begin komende week met het selecteren van  spelers. Op mijn lijst heb ik er ongeveer 25 die alvast kunnen worden opgeroepen.” Dat zegt Hesron Jeroe die tegenover de Ware Tijd bevestigt dat hij door de Surinaamse Voetbalbond (SVB) is aangesteld als bondscoach van de vrouwenvoetbalselectie.

Zijn ‘vuurdoop’ volgt in september wanneer Suriname de degens kruist met Guyana, Antigua en Barbuda en Dominica in groep A van League B tijdens de ‘2023 Road to Concacaf W Gold Cup’. Alleen de groepswinnaar gaat verder. Jeroe over de voorbereiding: “We zullen aftastend beginnen, omdat de vrouwen midden in de competitie zitten. Dan kun je ze niet teveel belasten door twee keer per week te trainen. We moeten ook rekening houden met de weersomstandigheden en velden die onbespeelbaar zijn.”

“Ik heb begrepen dat de bond bezig is te onderzoeken welke vrouwen in diaspora beschikbaar zijn”

Bondscoach Hesron Jeroe

Jeroe zegt tegen de krant te hebben begrepen dat de onvrede die de selectie in april vorig jaar had geuit aan het adres van het SVB-bestuur onder leiding van John Krishnadath is uitgepraat. Jeroes voorganger, Ray Fränkel, zei eerder tegen de Ware Tijd er niet van op de hoogte te zijn dat de vrouwenselectie zou meedoen aan het Concacaf-toernooi in september. Evenmin is hij door de SVB officieel bedankt. Echter, met de aanstelling van Jeroe is duidelijk dat het bestuur hem aan de kant heeft geschoven.

Selecteren

Jeroe zegt dat het internationale speelprogramma nog niet bekend is en hij daarom nog geen (goede) planning kan maken. “Maar we hebben drie  maanden voor de voorbereiding op weg naar september en dat lijkt me voldoende tijd, omdat de meisjes in de competitie zitten. Ik geloof dat ze in vorm zijn.” De bondscoach bevestigt dat bij zijn selectie in het bijzonder gaat terugvallen op Transvaal dat de beste speelsters heeft binnen de competitie. De ploeg gaat ongeslagen aan kop in de vrouwencompetitie.

Volgens Jeroe is het niet bekend of en hoeveel diaspora spelers in de selectie worden opgenomen. “Ik heb begrepen dat de bond bezig is te onderzoeken welke vrouwen in diaspora beschikbaar zijn. Er wordt voor jou geselecteerd en dan moet je hopen dat de diaspora spelers in vorm zijn. Je hebt dat niet in eigen hand”, meent hij.

Jeroe noemt het belangrijk te weten wie actief speelt en wie in vorm is. “Dat gaat niet zo makkelijk. Het is een kwestie van blind vertrouwen dat het goed zit met de meisjes die je moet integreren met die van Suriname. Ik heb begrepen dat de Tevreden Group die selectie doet.”

Kritiek

De vorige selectie onder leiding van Fränkel had de banden met het huidige SVB-bestuur resoluut verbroken in 2022. “De maat is vol! De wedstrijd van dinsdag 12 april (2022) zal de laatste zijn onder het bestuur-John Krishnadath. Wij zullen hierna niet meer uitkomen voor de nationale selectie zolang dit bestuur er nog zit”, werd op 12 april ferm gesteld.

Het keiharde standpunt werd ingenomen nadat vijf speelsters, na de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Puerto Rico waren “achtergelaten” door delegatieleider Bidjaikoemar Mankoe en teammanager Luna Thakoerdien. Maar ook wat de internationals typeerden als “dubieuze uitsluiting” van Hadassa Brandon, het niet meegaan van de keeperstrainer “om kosten te besparen” en het niet afreizen van de fysiotherapeut wogen mee in hun besluit.

“Zowel de lokale als de diaspora dames willen met trots uitkomen voor het land, ons prachtig Suriname, maar dit is en wordt volstrekt onmogelijk gemaakt door gebrek aan leiding, materiaal en juiste mankracht. De manier waarop er al jaren wordt omgegaan met dit team, kan zo echt niet verder”, werd benadrukt