Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We willen dat de jeugdvertegenwoordigers frequenter in contact moeten zijn met de jongeren’

‘We willen dat de jeugdvertegenwoordigers frequenter in contact moeten zijn met de jongeren’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Je bent daar voor de jeugdigen!” Dat is de boodschap van Mitesh Bhaggoe, voorzitter van de verkiezingscommissie  en waarnemend directeur van het Nationaal Jeugdinstituut, waaronder de Nationale Jeugdraad valt. Hij zegt dat de leden geen politieke standpunten mogen innemen.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken wil dat de gekozen 29 leden van de Nationale Jeugdraad anders functioneren dan het geval was enkele jaren geleden bij het Nationaal Jeugdparlement (NJP). Met de verkiezing van gisteren is het NJP officieel opgehouden te bestaan.

“Shemar Rier is intelligent en ik vertrouw erop dat hij zijn best zal doen om alles wat hij heeft beloofd te realiseren”

Alicia Middellijn

Mac Andrew: “We willen dat de jeugdvertegenwoordigers frequenter in contact moeten zijn met de jongeren zelf. Ze zullen ressorten aangewezen krijgen in hun district, waarbij ze ten minste twee keer per jaar consultatiesessies moeten houden met jongeren.”

Campagne

Bhaggoe vertelt dat er voor elke kandidaat een flyer is gemaakt die zij vervolgens zelf verder mochten verspreiden. Ook hielden ze sportdagen of voerden ze toneelstukken op. Mac Andrew zegt dat het zo min mogelijk de bedoeling was dat de kandidaten naar scholen gingen om te voorkomen dat er ‘dyugudyugu’ zou ontstaan. “We weten dat jongeren goed kunnen omgaan met technologie van smartphones, tablets, laptops en dergelijke, dus de promotie konden ze dan ook liever digitaal doen.”

Shemar Rier, kandidaat nummer zestien in Paramaribo, zegt dat de kandidaten toch enkele scholen hebben bezocht tijdens de pauzes. De leerlingen mochten vragen stellen en de kandidaten lieten weten waarvoor zij zich sterk wilden maken als jeugdvertegenwoordiger.

‘Onze’ belangen

Alicia Middelijn (19), die in de examenklas  van het Meyer Lyceum zit, heeft gisteren voor het eerst gestemd. Ze vindt het geweldig dat de jeugdigen de kans krijgen om hun mening te geven over zaken die hen bezighouden. Ze koos voor haar Rier, haar schoolgenoot. “Ik heb geen promotie nodig gehad om een keus te maken. Hij is intelligent en ik vertrouw erop dat hij zijn best zal doen om alles wat hij heeft beloofd te realiseren.”

Op de tentatieve uitslag van de verkiezingen van de Nationale Jeugdraad is af te lezen hoeveel stemmen de 29 kandidaten hebben gekregen. [Foto: AWJ]

Ook Jaden Kerman (13), leerling van de tweede klas van het mulo, was enthousiast dat hij op zo een jonge leeftijd al de mogelijkheid had te stemmen. “Bij de gewone verkiezingen moet je minstens achttien zijn dus dat ik nu al een beetje kan oefenen hoe je moet stemmen vind ik nice. Ik vind het goed dat er genoeg jongeren zijn die de durf hebben om ons te vertegenwoordigen en voor onze belangen op te komen.”

Rier zelf is ook erg enthousiast om aan zijn doelen te kunnen werken. “Ik wil mij sterk maken voor werkgelegenheid voor jongeren, want als wij van de middelbare school komen hoe moeten wij dan ervaring opdoen?” werpt hij op.

Verder zegt hij met jongeren te willen praten over gevoelige onderwerpen, zoals suïcide, drugsgebruik en pornografie. De vrijwilliger bij stichting Rumas, een organisatie die werkt met drop-outs, is extra gemotiveerd ook die jongeren te helpen.

Lage opkomst

Van de 62 kandidaten die hebben meegedaan met de verkiezing zijn er 29 gekozen. Slechts 6 procent van de stemgerechtigden – 7.495 jongeren – heeft van dit recht gebruikgemaakt. Coronie scoorde met een opkomst van 44 procent het hoogst, gevolgd door Nickerie (23 procent), Commewijne (14) en Para (9).

Voor het eerst in de ‘stemgeschiedenis’ van Suriname werd er digitaal gestemd. De stembureaus waren open van zeven uur ’s morgens tot en met zes uur ’s avonds. De AWJ-minister gaf het startsein op het Miranda Lyceum. Shemar Rier (19), kandidaat in Paramaribo, mocht daarbij als eerste stemmen. In afwachting van de uitslag rond acht uur ’s avonds probeerden kandidaten de zenuwen in toom te houden met suikerwater.

De verkiezingen hadden in principe sinds 2020 moeten worden gehouden, maar vanwege de Covid-19-pandemie en het budget van zestig miljoen Surinaamse dollar dat er niet was, werd besloten ze aan te houden.

In de tussentijd zijn er evaluaties geweest en werd onder meer besloten dat er een rebranding moest plaatsvinden van het NJP, waarbij de naam werd gewijzigd in Nationale Jeugdraad. Het idee ontstond ook om de verkiezingen digitaal te houden, waardoor er 95 procent minder is uitgegeven dan aanvankelijk was begroot . De totale kosten voor de verkiezing, inclusief training van alle 62 kandidaten, bedroeg SRD 5 miljoen.