Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We weten nog te weinig van elkaars cultuur’

‘We weten nog te weinig van elkaars cultuur’

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “We leven met diverse groepen mensen, maar weten nog te weinig van elkaars cultuur af. Er is behoefte aan informatie”, zegt Rudolf Mingoen tegen de Ware Tijd.  Vanuit die behoefte organiseert de stichting Muziekeducatie Commewijne van vrijdag tot en met maandag een informatiebeurs bij Krama’s Place in Tamanredjo (Commewijne).

Mingoen runt samen met zijn echtgenote sinds 2010 een muziekschool. Vanaf dat jaar zijn er regelmatig  informatieve projecten voor de jeugd georganiseerd. Deze keer pakt het echtpaar groots uit met de informatiebeurs. Aanleiding hiervoor zijn de jubileumherdenkingen: 150 jaar Hindostaanse immigratie, 160 jaar afschaffing slavernij en 170 jaar Chinese immigratie. En daarnaast omdat het op 9 augustus 133 jaar geleden is dat de eerste Javaanse contractarbeiders naar Suriname zijn gekomen en de meeste van de nazaten in Commewijne wonen.

Bekendheid vergroten

De muziekschool verzorgt muzieklessen aan zowel jongeren als ouderen. De afgelopen jaren waren het lessen in ‘westerse’ muziek, maar dit jaar is gamelan er bij gekomen. “Hiermee dragen we bij aan educatie over de Javaanse cultuur, want via muziek kan je ook cultuur overbrengen”, stelt Mingoen. De cursisten voor gamelan zijn van verschillende etniciteiten. Voor hem is dit een indicatie dat mensen elkaars cultuur willen leren.

Vanwege de coronapandemie bleven veel cursisten weg bij het Muziekeducatie Centrum Commewijne. Ook de huidige economische situatie, waarbij mensen andere prioriteiten stellen dan muziek volgen, werkt in het nadeel van de school. Maar met de beurs hoopt de organisatie het instituut meer bekendheid te geven, waardoor het huidige aantal van 38 leerlingen zal worden vergroot.

“Via muziek kan je ook cultuur overbrengen”

Gevarieerd programma

Het komt het echtpaar Mingoen goed uit dat de tentoonstelling ‘Contractarbeid en migratie, het gemeenschappelijk verleden als basis voor de toekomst’ van het Nationaal Archief Suriname (NAS) die in juni is gehouden ook naar de districten gaat. Dat instituut en het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn betrokken bij de organisatie van de informatiebeurs. Het project wordt ook ondersteund door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam, het Muziek Educatie Centrum Commewijne en het kunstcollectief Position 125.

De beurs begint om negen uur ’s morgens en duurt door de week tot twee uur ’s middags en in het weekend tot iets later. Scholen van Tamanredjo, Alkmaar, Nieuw-Amsterdam en Meerzorg en omgeving zijn, verspreid over de vier dagen, uitgenodigd voor een bezoek. Er zullen workshops zijn in stamboomonderzoek, storytelling, handicraft, gamelan en andere muziekuitingen.

LVV zal dagelijks een korte demonstratie in plantvermeerdering geven, waarbij zal worden gesproken over oculeren, enten, marcotteren en composteren. Zaterdag  is er een culinair festival en zondag wordt het muziek en cultureel gedeelte belicht. Mingoen: “Op de zondag zal er ook een imitatie w’oyo met Surinaamse vruchten zijn. Deze zal niet groot zijn, want fruit is momenteel heel erg duur.” Omdat veel kunstenaars hun roots in Commewijne hebben, doet Position 125 ook mee met een expositie van kunstwerken en workshops over kunst.