Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We merken dat steeds meer mensen de termen ‘waarden en normen’ in de mond nemen’

‘We merken dat steeds meer mensen de termen ‘waarden en normen’ in de mond nemen’

door Jason Pinas

PARAMARIBO — “We hebben als bestuur vanaf het begin gezegd dat we niet bezig zijn met een honderd meter sprint. We zijn bezig met een marathon. Dat betekent geduld en doorzettingsvermogen hebben om ons doel op lange termijn te bereiken. En dat doel is om de Surinaamse samenleving de waarden en normen als een spiegel voor te houden. Een missie die niet zonder slag of stoot gaat, maar we kiezen ervoor om door te gaan.” Dit zegt Dirk Currie, voorzitter van stichting Wi Tru Sranan, tegen de Ware Tijd.

De organisatie werd in januari 2022 opgericht. Currie stelt dat, ongeacht welk bestuur ook zal aanzitten, de stichting moet doorgaan met haar doel te realiseren. De organisatie werd al gauw na haar proclamatie een begrip. Na iets langer dan anderhalf jaar kijkt Currie, ondanks uitdagingen, positief terug op wat tot nu toe is bereikt.

“Kijk in de spiegel en vraag jezelf af: ‘wat is mijn bijdrage?’”

Stapvoets

De stichting heeft een plan dat stapvoets wordt uitgewerkt. In de eerste fase is er met organisaties, zoals de Surinaamse Vereniging van Journalisten, de padvinders, Rotaract-clubs in Suriname en Junior Chambers, van gedachten gewisseld over waarden en normen. Daarmee is geprobeerd om het bewustzijn van deze twee begrippen bij bedrijven, instellingen en organisaties, waarmee er is gesproken, te vergroten. “In deze eerste fase zijn we voornamelijk bezig geweest met discussies om te komen tot het verhoogd bewustzijn over waarden en normen als fundering.”

Hoewel hij het werk graag in een sneller tempo zou willen doen, sluit de voorzitter zijn ogen niet voor de realiteit. Volgens hem is het regelmatig wegvallen van bestuursleden een grote uitdaging waarmee Wi Tru Sranan te kampen heeft. “Het werk wordt uitsluitend door vrijwilligers uitgevoerd. Zeker vanwege de economische situatie hebben we ervaren dat bestuursleden zijn teruggetreden omdat hun bedrijven niet goed draaiden en ze daar meer aandacht aan wilden geven”, schetst Currie. Ondanks die situatie zit ermee stoppen er volgens de voorzitter niet in. Er zijn daarnaast steeds voldoende mensen om de kar te trekken.

Wereld Waardendag

De stichting heeft aansluiting gezocht bij de internationale organisatie World Values Day, die jaarlijks de Wereld Waardendag organiseert. Dit is intussen overgenomen door Wi Tru Sranan. Door middel van schrijfwedstrijden voor de jeugd in oktober rond de tijd wanneer de Wereld Waardendag wordt herdacht, probeert de stichting de discussie over waarden en normen onder de jongeren aan te wakkeren. Het streven is om dit jaar ook filmpjes, die door kinderen zijn gemaakt, te vertonen in TBL Cinemas.

Wi Tru Sranan heeft daarnaast een lesbrief over waarden en normen ontwikkeld, die onlangs is overgedragen aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “We proberen het ministerie te bewegen die in het curriculum op te nemen”, zegt Currie. Het is volgens hem belangrijk dat ook de jeugd moet beseffen hoe belangrijk het is om een levenskompas te hebben dat gebaseerd is op normen en waarden.

Nationaal plan

Of de gemeenschap het doel van de stichting heeft begrepen, weet hij niet. De organisatie heeft geen onderzoek daarnaar gedaan. “Maar wat wij belangrijk vinden is dat tenminste erover wordt gesproken. We merken dat steeds meer mensen de termen ‘waarden en normen’ in de mond nemen.”

Nu moet, aldus Currie, de samenleving naar het punt gaan waar samen wordt bepaald welke nationale normen en waarden ze wil hebben en haar gedrag daarop afstemmen. “En hoe gaan we mensen die zich niet eraan houden terugfluiten. Dat moeten we samen bepalen.” Hij pleit voor een nationaal plan waar er duurzaam en structureel wordt gewerkt aan deze zaken.

De voorzitter weet niet zeker of de waarden en normen zwaar zijn teruggevallen, zoals wordt beweerd. Het is volgens hem wel goed dat daarover discussie wordt gevoerd. “Is het goed zoals we nu met elkaar omgaan?” En als we zeggen ‘nee’ “wat moet dan veranderen en hoe gaan we dat doen?” zijn volgens Currie belangrijke vragen voor de discussie. “Kijk in de spiegel en vraag jezelf af: wat is mijn bijdrage?”