Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We komen ons voorbereiden op de playoffs in Frans-Guyana’

‘We komen ons voorbereiden op de playoffs in Frans-Guyana’

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — De volleybalclubs Montjoly en Matoury uit Frans-Guyana zullen weer eens de krachten in Suriname meten met lokale clubs. De mannen van Marco-Oliver Anatole komen op uitnodiging van Livo uit de hoofdklasse van de Surinaamse Volleybalbond, terwijl het voor Matoury, dat overwegend uit volleybalsters (junioren en senioren) bestaat, van Raphaël Toussaint net als in 2022 weer op een uitwisseling met de bond uitkomt. 

“We komen op trainingskamp of beter gezegd ons voorbereiden op de playoffs”, zegt Anatole desgevraagd aan de Ware Tijd. Zijn ploeg speelt op 26 en 29 april de finales in eigen land. In Suriname wordt op 26 april een aanvang gemaakt met de playoff in de mannen en vrouwen hoofdklasse. Livo en Yellow Birds zullen het in de halve finale bij de mannen opnemen tegen de Scholen Volleybalvereniging (SVV) en verdedigend kampioen Yelyco, terwijl de halvefinalisten bij de vrouwen titelverdediger Yelyco-Yellow Birds en Gideon-Condor zijn.

“We willen speciaal aan de jeugd laten zien hoe andere jeugdteams spelen en ze meer ervaring meegeven in de hoop dat we over drie jaar een sterk seniorenteam zijn”

Accommodatie

Lionel Nabibaks meent dat Montjoly zijn ploeg Livo al sinds de Sufragu Cup volgt. Dat toernooi werd in 2022 in het leven geroepen tussen de volleybalbonden van Suriname en Frans-Guyana en is bestemd voor de beste vier ploegen van beide landen in zowel de mannen als vrouwenklasse. “Het weglopen van het veld door ons in de partij tegen Sport Guyanais vonden ze wel minder, maar ze snapten het wel.” Livo zou in die partij zijn benadeeld door de lokale arbiters in Frans-Guyana en koos toen ervoor niet verder te spelen.

“Montjoly wilde graag met ons komen sparren. Het enige waarvoor wij moesten zorgen, was de accommodatie”, aldus Nabibaks. Het Mgr. Aloysius Zichem Sportcentrum (vroeger NGVB Sporthal) zal zich zaterdag lenen voor het spelen van de partijen van onder meer Livo en Montjoly. SVV is ook opgebracht, terwijl Yellow Birds en Yelyco niet van de partij zullen zijn. “We hebben een lotingsysteem gehanteerd”, haast Nabibaks te melden over de afwezigheid van de twee clubs. “Guyana Defense Force zou ook meedoen, maar die hebben afgezegd.”

Een actiemoment uit de vriendschappelijke wedstrijd van vorig jaar tussen het Franse Matoury (rechts) en Yelyco in de Ismay van Wilgen Sporthal.

Ervaring

Toussaint verheugt zich weer eens om met zijn club in Suriname te zijn en wedstrijden te spelen. Matoury zal vanaf woensdag uitkomen tegen onder meer de junioren van Yelyco, SVV en Survos, terwijl bij de senioren semikampioen Gideon, Condor en kampioen Yelyco enkele sparringspartners zullen zijn. “We zijn alweer aan het werk voor volgend jaar”, benadrukt Toussaint. “We willen speciaal aan de jeugd laten zien hoe andere jeugdteams spelen en ze meer ervaring meegeven in de hoop dat we over drie jaar een sterk seniorenteam zijn.”

In tegenstelling tot Montjoly ligt zijn ploeg in eigen land al uit de post-season. “We hebben jammer genoeg in de halve finale verloren van L’USL Montjoly, maar blijven toch gemobiliseerd en betwisten volgende maand de beker van Frans-Guyana”, aldus Toussaint.