Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We hebben onze vakantieactiviteiten moeten beperken om schoolspullen te kunnen kopen’

‘We hebben onze vakantieactiviteiten moeten beperken om schoolspullen te kunnen kopen’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Enkele jaren geleden SRD 20.000 besteden aan schoolspullen voor drie kinderen van één gezin was ondenkbaar, maar vandaag de dag is dat de harde realiteit. De vakantie loopt ten einde en de school begint maandag weer. Veel ouders haasten zich om deze week nog de laatste inkopen te doen, voor zover het geld dat tenminste toelaat. Het is een ware uitdaging.

Dat veel van hen het er moeilijk mee hebben, blijkt uit een rondgang van de Ware Tijd bij winkels die schoolspullen verkopen. Veel winkeliers hebben hun prijzen aangepast (lees: verhoogd) in vergelijking met een maand terug. Daardoor zijn veel dingen haast onbetaalbaar.

Budget vastgesteld

De bijna extreem verhoogde prijzen zijn onder meer het gezin Nazir opgevallen. De krant sprak de familie in een grote handelszaak. “Wij zijn meteen, nadat de vakantie was begonnen, bij verschillende winkels geweest en hebben de prijzen opgeschreven. Aan de hand daarvan hebben wij een berekening gemaakt hoeveel we nodig zouden hebben. Nu wij hier zijn om de spullen te kopen, merken wij dat vrijwel alles met enkele SRD’s omhoog is gegaan”, vertelt vader Nazir.

Hij deed samen met zijn vrouw en hun drie kinderen inkopen voor het nieuw schooljaar, meteen nadat het salaris over september was gestort. Zij hebben uitgerekend dat zij SRD 20.000 nodig hebben om de meeste schoolspullen – de tassen zijn daarbij niet meegenomen – te kopen. Ondanks dat het gezin elke maand een bedrag opzij zette daarvoor, heeft het het streefbedrag niet gehaald.

Moeder Nazir zegt dat met de helft van het budget de meest belangrijke spullen worden gekocht voor de komende drie maanden. Om de rest te kunnen aanschaffen, zal de komende maanden weer  worden gespaard.

Een moeder, die niet met haar naam in de krant wil, zegt dat zij haar hele salaris van SRD 10.000 besteedt aan de aankoop van schoolspullen voor haar twee kinderen. “Dit blijkt nu al niet voldoende en dan moeten wij deze maand ook nog leven van één salaris (van haar echtgenoot, … red.). Het is hard, maar wij hebben weinig keus.”

Minder vakantieactiviteiten

Vrijwel alle ouders, waarmee de krant heeft gesproken, geven aan dat zij minder vakantieactiviteiten met de kinderen hebben kunnen doen, sommigen zelfs geen. Lekker buiten de stad, misschien een paar dagen overnachten of gewoon ergens gaan zwemmen en een patatje en limonade erbij, zat er voor velen niet in.

Vader Nazir: “Het is erg heet en je gunt de kinderen ook een beetje pret, maar wij hebben veel minder gedaan dan vorige vakanties, alleen om te kunnen besparen om de schoolspullen te kopen.” Volgens hem is het ook zo dat als de kinderen niet zijn ‘doorgestroomd’ maar zich echt hebben ingezet, je hen als ouder als motivatie nieuwe spullen wil geven.

Woekerwinst

Het hoeft geen betoog dat de prijzen voor schoolbenodigdheden soms absurd zijn. Eén pen kost bijvoorbeeld  tussen de SRD 20 en SRD 30, een schrift rond de SRD 60, afhankelijk van de winkel, terwijl etui’s zelfs voor SRD 617 worden verkocht.

Wat ook opvalt is het verschil in prijs per winkel. Een grote handelszaak die jaarlijks agenda’s produceert verkocht die voor SRD 66. Andere winkeliers hebben ze massaal opgekocht en bieden ze nu aan voor SRD 150 en zelfs SRD 200.  De oorspronkelijke verkoper is uitverkocht met als gevolg dat de consument is overgeleverd aan de winsthonger van de opkopers.

De krant heeft geprobeerd een reactie te krijgen van minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, maar zij was niet bereikbaar. Echter, de bewindsvrouw had eerder gezegd dat ze doorgaat met controle op prijsopdrijving, maar het is niet duidelijk of dit ook voor schoolbenodigdheden geldt.

Een moeder doet inkopen met haar kinderen. Ze controleert wat de kinderen in de boodschappenwagen doen, aangezien het budget beperkt is.