Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We gaan het met zijn allen doen’

‘We gaan het met zijn allen doen’

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “Volleybal is een denksport. Je moet constant nadenken, maar we gaan het met z’n allen doen.” Met die woorden bemoedigde Ine Klösters-de Vries participanten woensdagavond bij de kick-off van twee volleybalcursussen in de gymzaal van de Poolschool.

Ze is samen met haar Nederlandse landgenote Jolanda Gudde naar Suriname gehaald om de toenemende groei bij vooral jeugdigen professioneel aan te pakken. Het duo verzorgt tijdens zijn verblijf de Volleybal Trainer 1- en Volleybal Trainer 2-opleidingen (V1/V2) als uitvloeisel van een samenwerking tussen de volleybalbonden van Suriname en Nederland.

Mindset

Bij de VT1 zal de nadruk worden gelegd op onder meer technieken, pedagogiek en didactiek. “Het gaat vooral om hoe hou ik de mensen bezig met als mindset dat ze willen leren”, benadrukte Klösters-de Vries. Gudde voegde “wees kritisch” eraan toe. “We komen niet alles vanuit een boekje brengen. De rode draad is samendoen. Maak gebruik van de gelegenheid.”

De VT1-cursus beslaat twee dagen waarbij alleen theorie zal worden gegeven. De VT2-opleiding voor gevorderden is uitgegooid over twee weekenden en wordt met een examen afgesloten.

Discipline

De Nederlandse volleybaltrainers Ine Klösters-de Vries (l) en Jolanda Gudde zijn enthousiast om participanten in Suriname professioneel op te leiden

Antonie Manhoef, hoofdbestuurslid van de Surinaamse Volleybalbond, zegt dat 27 mensen zich hebben geregistreerd voor de basisopleiding. Daartoe behoort Stanley Benschop. “Mijn kinderen (Ketura Heijmans en Roberto Benschop, … red.) volleyballen. Dit is de eerste aanzet om van hieruit over te dragen”, aldus Benschop, voor wie het geen nieuwigheid zal zijn om met jeugdigen bezig te zijn.

Bij voetbalclub De Broeders houdt hij zich bezig met kinderen van achtergestelde buurten “waar de discipline zoek is”. “Als ik dat ook via volleybal kan doen, dan is dat prima.”

Enthousiast

IJouandi Themen is één van de dertig geregistreerden voor de VT2-cursus. De speelster van vrouwenhoofdklasseclub Condor is bij de Surinaamse Volleybalschool (Survos) al bezig jongelingen de kneepjes bij te brengen. “Ik wil mijn kennis verbreden en weten van de anderen in de groep hoe ze hun trainingen uitzetten en incorporeren. Ik wil kijken als dit alles past bij mij”, meent Themen. De achterliggende gedachte bij haar is om volleybal te helpen ontwikkelen. “Ik ben enthousiast en ga mijn best doen met deze cursus.”

Klösters-de Vries en Gudde zijn voor het eerst in Suriname. “We zijn warm ontvangen. Het was echt een ‘bizar’ welkom. Surinamers zijn gastvrij en ontzettend open”, reageert Klösters-de Vries. Ze is vooral onder de indruk van de acceptatie van Surinamers naar elkaar toe. “Mensen zijn gewoon trots op hun land.” Over het eten raakt ze niet uitgesproken. “Ik moest wel eerst wennen aan de hoeveelheid, maar het eten is gevarieerd en alles is lekker.”