Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘We gaan echt voor revanche’

‘We gaan echt voor revanche’

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “We gaan echt voor revanche”, zegt de Surinaamse volleyballer Fabian Djakie. Hij verheugt zich om met Sport Guyanais uit te komen tegen verdedigend kampioen Montjoly in de mannenfinale van Frans-Guyana.

Terwijl de titelverdediger momenteel op trainingskamp is in Suriname en onder meer zal uitkomen tegen hoofdklasser Livo, speelt Sport Guyanais dit weekend wedstrijden in Saint George, een provincie aan de grens met Brazilië. “We gaan een krachtmeting hebben met een lokale selectie van Oyapoque”, vertelt de Surinamer desgevraagd aan de Ware Tijd. Oyapoque is een plaats in Amapá, een district in Brazilië.

 “Voor mij zal het heel goed zijn als we kampioen worden, omdat scouts van grote clubs ook aanwezig zijn om nieuwe talenten te ontdekken en eventueel nieuwe contracten aan te bieden”

Fabian Djakie

Meer opties

Djakie heeft zich in oktober 2022 op eigen initiatief vanuit Livo aangesloten bij de meervoudig Franse kampioen. “Maar de club accommodeert me met heel veel”, onderkent Djakie. “Formeel kan Sport Guyanais mij geen contract aanbieden, omdat het een amateur league is in Frans-Guyana.” Net als in Suriname opereert hij op de centerspositie.

De Surinamer heeft er alle geloof in dat de titel terug kan worden gevorderd. Sport Guyanais, dat de titel zestien keer won, behaalde het laatste kampioenschap in 2021. Montjoly won daarvoor zeven jaar achtereen. “We hebben in de reguliere competitie al bewezen dat ze te verslaan zijn. Met mij erbij heeft de coach (Riad Bourassi, … red.) ook meer opties”, bluft Djakie.

Hij geeft aan dat Dennis Bruno, een andere centerspeler, ook als buitenaanvaller kan fungeren. Verder draaien Jonathan N’guyen van Danh aardig mee in de aanval. “De jongens zijn gemotiveerd en we trainen nu vijf keren in de week.” De finales in Frans-Guyana worden op 26 en 29 april gespeeld. Indien ploegen elk één wedstrijd van elkaar afsnoepen, zal op de tweede finaledag de golden set-regel worden toegepast.

Talenten scouten

De kampioen van Frans-Guyana plaatst zich voor El Réunion. “We gaan daar echt ook voor.” El Réunion is een kampioenschap tussen alle kampioenen van de verschillende Franse grondgebieden. “Voor mij zal het heel goed zijn als we kampioen worden, omdat scouts van grote clubs ook aanwezig zijn om nieuwe talenten te ontdekken en eventueel nieuwe contracten aan te bieden.”

De Surinamer is al in contact met Modena Volleyball, een profclub in Italië. “Ik moet mijn video’s opsturen en dan zullen ze na beoordeling kijken als ik naar Italië kan gaan voor een try-out.”