Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wayana granman Aptuk Noewahe overleden

Wayana granman Aptuk Noewahe overleden

De granman van de Wayana’s, Aptuk Noewahe, is maandagavond ingeslapen in het dorp Apetina aan de Tapanahony. Hij zetelde ook in dit dorp. De stamleider wordt vandaag naar zijn laatste rustplaats gebracht in Apetina. Maandag en gisteravond is er door het dorp afscheid genomen van de granman. Volgens een familielid, Roy Meliwa, was hij al enige tijd ziek. Hij worstelde al een poosje met zijn gezondheid. Het overlijden van Noewahe is als een schok overgekomen.

“Iedereen was geliefd bij de granman. Hij was vriendelijk naar ons toe en wij gaan hem echt missen,” geeft Meliwa aan. Meliwa vindt het erg dat er vanuit Paramaribo door de overheid geen hulp is geboden om het stamhoofd naar zijn laatste rustplaats te brengen.

“We hebben de overheid benaderd voor hulp vanaf het moment dat hij ziek was en wij kregen te horen dat er geen middelen zijn daarvoor,” zegt het familielid. De inheemse organisaties hebben de familie ondersteund om de granman een goede begrafenis te geven. Zelfs de doodskist voor de granman is door inheemse organisaties bekostigd, benadrukt het familielid tegenover Suriname Herald. Daar zijn we hen erkentelijk voor.

Ook vanuit het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) is er geen enkele belangstelling getoond, zegt hij. “De regering heeft ons nu niet nodig. Tijdens de verkiezingen, moeten ze ons ook niet kennen. Niemand uit Paramaribo heeft ons bijgestaan,” zegt het familielid. Het lijkt alsof de granman onbekend was bij hen allemaal. Hij twijfelt er niet aan dat indien het iemand anders was, ze wel moeite zouden hebben gedaan om alles te doen voor die persoon.

Noewahe was de tweede stamleider van de Wayana’s. De granman wordt vandaag naar zijn laatste rustplaats gebracht door familie, vrienden en kennissen. Hij bereikte de leeftijd van 85 jaar.