Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Watertanks voor dertien dorpen Brokopondo

Watertanks voor dertien dorpen Brokopondo

Tekst en beeld  Samuel Wens

BROKOPONDO — “Hun geste betekent dat wij het vervuilde water niet meer hoeven te gebruiken”, reageert Lambertus Waandels, kapitein van Nieuw-Ganzee, op de schenking van vijftien watertanks door het United Nations Development Programme (UNDP). De donatie volgt na een verzoek van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers (VSG) en Kampos (Kwinti-Aloekoe-Matawai-Okanisi-Saamaka).

Dertien dorpen te Brownsweg,  Sarakreek en Nieuw-Koffiekamp in district Brokopondo, die voor hun huishouding afhankelijk zijn van water uit het stuwmeer, hebben dinsdag watertanks ontvangen. Vanwege mogelijke vervuiling van het water in het stuwmeer is besloten de lokale gemeenschappen op deze manier tegemoet te komen. Volgens Waandels komen de watertanks op een centrale plaats in de dorpen, waar de mensen (drink)water kunnen halen.

De VSG en Kampos zijn bezig is drinkwater in te zamelen. Intussen gaat er ook een flyer rond van een organisatie – Wi Na Wan – die de samenleving oproept een tray water te doneren. “Het drinkwater in het binnenland is vervuild met cyanide. Help de getroffen gebieden”, klinkt de oproep. Het water kan dagelijks worden aangeleverd bij De Schakel aan de Van Idsingastraat.