Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wateroverlast Boven-Suriname: ‘Er heerst een onhygiënische situatie’

Wateroverlast Boven-Suriname: ‘Er heerst een onhygiënische situatie’

door Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — Faciliteiten in het Boven-Surinamegebied, zoals schoolcomplexen, poliklinieken, toeristenoorden en woonhuizen zijn ondergelopen als gevolg van zware regenbuien van de afgelopen dagen, waardoor de rivier en kreken buiten hun oevers zijn getreden. Het is te vergelijken met de overstroming van 2006, zeggen veel mensen. Boten kunnen nu varen door de vele nieuwe wijken tussen de woningen in de dorpen die dichtbij kreken en rivieroevers staan.

Ontevreden vader

Imro Leidsman, vertegenwoordiger van het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur in het gebied, zegt het ministerie te hebben geadviseerd de leerkrachten van het Boven-Surinamgebied voorlopig niet terug te sturen door de hoge waterstand. “Er heerst een onhygiënische situatie omdat septic tanks bij de wooncomplexen van de onderwijzers zijn ondergelopen.” Hij weet ook dat scholen door de wateroverlast niet meer te voet bereikbaar zijn. “Men zal boten moeten inzetten, want lopen is onmogelijk.”  Joel Petrusi van Futunakaba heeft twee kinderen op de basisschool van het dorp. Hij is er niet over te spreken dat na elk schoolvakantie de scholen in het binnenland later beginnen dan in Paramaribo.

Ook enkele nieuwe huizen in aanbouw bleven niet bespaard van het vele water. [Foto: Milton Eduards]

Boot vervoer

In diverse dorpen zijn bewoners die hun kostgronden, andere dorpen of poliklinieken van de Medische Zending willen bereiken, aangewezen op bootvervoer. De polikliniek te Debike bijvoorbeeld ligt op loopafstand van de dorpen Botopasi en Futunakaba, maar lopen is niet mogelijk. De dorpelingen hebben een boot nodig om de polikliniek te bereiken, omdat de kreken het looppad hebben overspoeld.-.