Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wat is een goed ontbijt?

Wat is een goed ontbijt?

Een goed ontbijt geeft je een gezonde start van de dag. Het zet je darmen aan het werk en door te ontbijten krijg je energie door om de dag lekker te beginnen. Daarnaast levert het de nodige voedingsstoffen. Neem brood of ontbijtgranen als basis. En als je weinig tijd hebt, maak je het de dag van tevoren klaar.
Na een hele nacht zonder eten, is je lichaam toe aan nieuwe energie. Dat maakt het ontbijt een belangrijke maaltijd. Een goed ontbijt zet de darmen aan het werk. In een voedzaam ontbijt zitten verschillende voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen.
Elke dag ontbijten
Met regelmaat eten is belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Elke dag ontbijten zorgt dat je er tegenaan kan. Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met extra’s, zoals snoep of koek. Daarin zitten meestal veel calorieën (kcal) en relatief weinig vitamines en mineralen. Begin de dag dus met een ontbijt.

Een gezond ontbijt

Hoe ziet een gezond ontbijt er uit? Een ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal en een deel van de dagelijks benodigde voedingsstoffen.
De basis is brood of ontbijtgranen zoals muesli. Kies hierbij het liefst voor de volkoren varianten en ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker. Bij het broodbeleg kun je kiezen voor magere kaas en vleeswaren en andere soorten beleg met weinig calorieën. Neem daarbij wat halfvolle melk of yoghurt. En combineer de maaltijd met fruit.
Brood of ontbijtgranen

Om lang een verzadigd gevoel te houden is het belangrijk dat je producten eet die rijk zijn aan voedingsvezels. Dat is vooral volkorenbrood . Bruin- en meergranenbrood zijn ook goede keuzes. Als brood volkoren is, staat dit op de verpakking.
Je kunt ook ontbijten met producten als muesli of havermout. Kies liever niet voor krokante muesli of andere fantasie-ontbijtgranen, want daar zit vaak veel suiker in.
Broodbeleg
Maar wat doe je op dat volkorenbrood? Eet je zoet beleg, kies dan liever voor halvajam, vruchtenhagel, (appel)stroop of honing in plaats van pindakaas, notenpasta en chocoladepasta. Dat scheelt in calorieën. Ook bij vleeswaren en kaas kun je kiezen voor een minder vette variant.
Bijvoorbeeld 20+ of 30+ kaas, hüttenkäse, beenham of kipfilet.
Zuivel
Drink liever de magere zuivelvarianten, zoals karnemelk, halfvolle of magere melk. Bij je muesli past magere kwark of yoghurt, en je havermoutpap kun je ook maken met halfvolle of magere melk.
Groente en fruit
Moeite met twee stuks fruit per dag eten? Eet er dan alvast één bij het ontbijt. Snij stukjes banaan of appel voor je brood, meng fruit door je muesli met yoghurt of eet hem gewoon los. Een stuk fruit per dag kun je vervangen door vruchtensappen die voldoende vitamine C en foliumzuur leveren, zoals sinaasappelsap, ananassap en grapefruitsap.
4 tips voor een zorgeloos ontbijt
Heb je moeite om ’s ochtends vroeg te eten? Neem je ontbijt mee voor onderweg. Stop het in een bakje en eet het onderweg in de trein op of bij aankomst op kantoor.
Als je houdt van zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maak dan je ontbijt al een avond van tevoren. Als je het bewaart in de koelkast, kun je het ’s ochtends eruit halen. En nu niet vergeten hè? Plak desnoods een post-it op je tas of jas.
Neem de tijd om rustig van je ontbijtje te genieten. In een hoog tempo je ontbijt naar binnenschuiven is niet verstandig. Je proeft dan amper wat je aan het eten bent. Eten met aandacht is dus belangrijk.
Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook kinderen hebben een goed ontbijt nodig. Eet daarom in alle rust met kinderen aan tafel. Om tijd te besparen, is het handig om de tafel al ’s avonds te dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast te pakken.(voedingscentrum.nl)