Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wanneer maakt SWM werk van de US$ 7 miljoen….?

Wanneer maakt SWM werk van de US$ 7 miljoen….?

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei vrijdag 6 oktober in de Nationale Assemblee, dat de regering een bedrag van US$ 7 miljoen heeft goedgekeurd als begroting van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). De administratieve zaken moesten nog worden verwerkt, waarna de SWM over de financiële middelen kon beschikken.

Met dit geld zal SWM belangrijke vervangings- en uitbreidingsinvesteringen in de waterleiding infrastructuur in Paramaribo, Wanica en Para kunnen verrichten, zo liet de bewindsman weten. 

Abiamofo zei ook, dat er een jarenlange achterstand in vervangings- en uitbreidingsinvesteringen is in de infrastructuur. Vanwege de sterk verouderde en achterhaalde watertarieven zou de SWM niet in de financiële positie verkeren om deze investeringen te plegen. De overheid zal daarbij moeten inspringen, zei de NH-minister. 

Probleem

Minister Abiamofo gaf echter niet aan binnen welke termijn het probleem van te lage waterdruk in grote delen van Wanica en delen van Paramaribo tot het verleden zal behoren. En dat is dus het probleem. De bewoners van de al vele jaren getroffen buurten die kampen met amper tot geen waterdruk iedere dag, zien nog geen water aan het einde van de waterleidingbuis hun richting op stromen.. 

Persconferentie

Ashwinie Hemai, onderdirectrice Strategie en Beleid van de SWM, zei op 15 augustus tijdens een persconferentie van het staatsbedrijf, dat achterstallig groot onderhoud, stroomonderbrekingen, vertraging in investeringen voor uitbreiding en een toenemende vraag naar water, zorgen voor een lage waterdruk. Om deze problemen strategisch aan te pakken of op te lossen moet volgens Hemai geïnvesteerd worden in de SWM.

De onderdirecteur Financiële Zaken Freddy Crisis, zei dat er zo’n US$ 7 miljoen nodig is om dit probleem op te lossen.

Aangezien de SWM niet over deze financiële middelen beschikt, stelde Hemai, dat buitenlandse investeerders of de regering voor de oplossing zouden kunnen zorgen. Voor de watervoorziening van Paramaribo, Wanica en Para zijn er ongeveer vijftien pompstations beschikbaar, zo liet de SWM tijdens de persconferentie weten. Deze staan allemaal in verbinding met elkaar. Indien er een stroomonderbreking in een onderstation plaatsvindt, dan kan het zeker een paar dagen tot een maand duren voordat de pompen weer volledig kunnen produceren. Dit leidt weer tot een lage waterdruk in bepaalde verzorgingsgebieden.

Wanneer?

Maar, de vraag is nu, wanneer beschikt de SWM feitelijk over die toegezegde 7 miljoen Amerikaanse dollar en wat gaat het staatsbedrijf na ontvangst vervolgens doen? Heeft het een concreet plan klaar liggen? Kan de SWM bewoners van getroffen buurten toezeggen binnen welke termijn het waterdrukprobleem tot het verleden behoort? 

Orkaan aan kritieken

Na de persconferentie medio augustus is de SWM stil gebleven, terwijl de kritieken dagelijks als een orkaan razen door (social) media. Zelfs binnen de Nationale Assemblee wordt de laatste tijd met regelmaat gehamerd op een snelle oplossing van het waterdrukprobleem. Steeds meer instanties in de samenleving en fracties in de Assemblee zijn zich bewust van de vele problemen in huishoudens door een te lage of totaal geen waterdruk. Met temperaturen van rond de 35-38 graden Celsius – gevoelstemperatuur boven de 40 graden – is het niet kunnen beschikken dagelijks over stromend kraanwater een ramp voor huishoudens – dat behoeft verder geen toelichting……

‘Beetje’ respect

Kortom, laat de SWM haar klanten op de hoogte houden van welke acties worden ondernomen en wanneer om tot een oplossing van het waterdrukprobleem te komen. Het zijn immers de klanten van dit staatsbedrijf die feitelijk ervoor zorgen dat het bedrijf een financiële basis heeft. Een ‘beetje’ respect voor haar betalende klanten zou het staatsbedrijf sieren.

PK