Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wangedrag politieagenten

Wangedrag politieagenten

ER WORDT ONDERZOEK gedaan naar het optreden van een politieagent bij de aanhouding van een verdachte. De beambte heeft mogelijk buitensporig geweld toegepast. Onder bedreiging met zijn dienstvuurwapen heeft hij de verdachte geschopt. Zo is te zien op videobeelden die op sociale media werden gedeeld en uiteindelijk ook de korpsleiding hebben bereikt.

Ook het uiten van liederlijke taal tijdens het optreden is “totaal onacceptabel” en strookt niet met de “dienstbaarheid van de politieorganisatie”, schrijft het Korps Politie Suriname in een persbericht. “Het verdere politioneel onderzoek zal moeten uitwijzen of het optreden van de politieman rechtmatig is geweest. Indien dit niet het geval is, zal de korpsleiding niet schromen hem de disciplinaire straf, verbonden aan zijn optreden, op te leggen”, meldt de afdeling Public Relations van het korps.

Voorkomen moet worden dat het onacceptabele gedrag cultuur wordt binnen het korps

Het is niet de eerst keer dat politieagenten zich misdragen bij het optreden tegen burgers. Tegenspraak wordt niet geduld en er vallen snel klappen wanneer niet wordt gehandeld zoals de beambte op dat moment verlangt. Intussen circuleert een andere video-opname waarop te zien is hoe een vrouwelijke politieagent met krachttermen tekeer gaat tegen een vrouwelijke autobestuurder.

De agente probeerde het portier van het voertuig te openen en daagde de vrouw uit om uit te stappen (om kennelijk met haar op de vuist te gaan). Een mannelijke collega die ter plekke arriveerde, wist middels correct optreden te voorkomen dat de situatie uit de hand liep. Van deze soort gevallen van wangedrag van wetsdienaren bij het uitoefenen van het ambt zijn er meer dan genoeg voorbeelden.

Slechts een handjevol wordt via beelden bij het grotere publiek bekend. Vooral bij verkeersacties en -controles wordt onnodig machtsvertoon en verbaal geweld door politieambtenaren toegepast op bestuurders en inzittenden van voertuigen die de instructies volgens de politieagenten niet snel genoeg opvolgen, kritiek leveren of wiens autopapieren niet in orde zijn.

Wat de oorzaak is dat politieagenten dit gedrag vertonen is onduidelijk. Misschien zal onderzoek moeten worden gedaan naar hun wangedrag, zodat maatregelen en acties kunnen worden ondernomen door de regering en de korpsleiding om hier verandering in te brengen. Voorkomen moet worden dat het onacceptabele gedrag cultuur wordt binnen het korps.