Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Waar wacht president Santokhi op? Sinterklaas? ABOP eruit, NDP erin!

Waar wacht president Santokhi op? Sinterklaas? ABOP eruit, NDP erin!

Na 3 jaar puinhopen van de regering-Santokhi zijn twee observaties interessant:
1. Suriname is financieel en bestuurlijk helemaal lam. Een land waar veiligheid, medische zorg, internationaal vliegverkeer, allemaal een ramp is, is een land waar de regering niet meer in control is.
2. Surinaamse politici, en ook deze regering met zijn beperkte intellectuele en politieke relativeringsvermogen, tekort aan diep en breed scenario denken, tekort aan creativiteit en dus oplossend vermogen, gestuurd door een kleine gemene, zelfzuchtige, roofkapitalistische, machtswellustige elite, drukt keer op keer grote beslissingen door de strot van het volk.

Nu drukken ze samen een nieuw kiesstelsel door de strot van het volk. Eerst hebben ze dat met de onafhankelijkheid gedaan en het resultaat is 50 jaar rommel, toekomst vernietigend beleid, ze blijven en doen en nu doen ze het ook weer.

Zo hebben ze ook IMF binnengehaald zonder het volk te raadplegen, en weten nu geen raad. Dan is de vorige regering de schuldige, dan Poetin, straks die straathond, het blijft maar doorgaan. Allemaal jammerende huilbaby’s, onvolwassen politici die elkaar als coalitiegenoten haten, mekaar bestrijden en dan weer bij elkaar kruipen. Wat een vertoning!

Gaat het mis dan geven ze elkaar de schuld en kijken ze stomverbaasd en schaamteloos toe hoe het volk kromligt van de armoede en uitbuiting door de roofkapitalisten. Ze zien niet in dat hun eigen kinderen en kleinkinderen geen toekomst hebben in het land door hun eigen dom, eenkennig en navelstarende houding.

Al 50 jaar verandert er niets want ze kunnen echt niet anders dan precies als de vorige generatie denken. Generatie op generatie blijft zo dezelfde onzin denken en verkondigen. De jongere generatie kijkt naar de oudere generatie en neemt alle slechte gewoonten over, van ongezond dieet en zuiperij tot aan bekrompen denken en dom handelen, ze doen er een nieuw jasje overheen en kraaien comfortabel weer dezelfde oude onzin uit en voeren dezelfde corrupte handelingen uit.

Tijd voor vernieuwing, tijd voor nieuw leiderschap, tijd voor verzoening, maar hoe?

Wat doen we met ABOP/PL?
Als voorstander van een eerlijke plek voor de Marron broeders in de politiek van Suriname heb ik wellicht als enige openlijk gepleit voor de belangen van de Marrons. Terwijl iedereen de Marrons wil kleineren en weer terug naar het bos wil sturen heb ik vaker aangegeven dat het niet meer zo moet.

Maar de ABOP is helaas in 3 jaar tijd niet gebleken een kundige en vooral operationeel sterke coalitiepartner te zijn om in een regering de uitdagingen aan te kunnen. Koning Brunswijk en Co moeten werken aan versterking binnen eigen gelederen alvorens weer een plek in een regering te willen bestieren. Kennis, kundigheid, tact en diplomatie zijn onvoldoende aanwezig in de vorm van goed geronde bestuurslui.

ABOP en PL gaan helaas niet over in het Surinaams politiek klasje en blijven zitten. Gemiddeld politieke rapportcijfer voor ABOP: een 3,5. PL krijgt een 3 omdat het leiderschap van PL aan vervanging toe is. Beide partijen moeten breken met het dynastie denken van vader op zoon enzovoorts. De Brunswijk-clan moet hier ook wat aan doen. Dit gaat niet meer werken in Suriname. Het is onacceptabel en gewoon politiek genetisch onverantwoord.

De rest van de klas moet verder, ABOP en PL moeten huiswerkbegeleiding inhuren en werken aan hun algehele politieke vorming en vooral uitvoerende capaciteiten, misschien een bonuspuntje erbij maar ze gaan dan nog steeds niet over.

Wat doen we met de VHP?
De leider van deze partij, Chan Santokhi, heeft door het B-team (absoluut geen dreamteam) met lakei minister Ramdin (hij heeft lak aan de mores en ideologie van de VHP en wil deze vervangen met zijn kronkels) erbij te halen, de boel vernietigd. Ramdin is in staat gebleken de reputatie van Chan en de VHP, omdat deze het toestaan, compleet te vernietigen en Chan en de hele VHP-leiding heeft het ook laten gebeuren. Ze zijn uitgekleed waar ze bij stonden door Ramdin. Naakt, en alles uitgebreid buiten hangende, weten ze nu geen raad.

Chan is hierdoor helaas gediskwalificeerd voor het presidentschap in 2025. Hij heeft niet de intellectuele, bestuurlijke vaardigheden, is zeer wantrouwig, heeft geen vrienden en is gewoon niet in staat gebleken overzicht te hebben. Dus tijd om tomaten te planten.

De VHP was ooit een van de meest intellectuele politieke partijen van Suriname maar is onder leiding van Potros Santokhi vervallen tot een club van ouwe zuiplappen beter bekend als de Lelydorp Voetbal Club die alleen maar kunnen roddelen, de diaspora haten maar wel stents en bloeddruktabletten komen bedelen in Nederland als hun organen falen in hun dikke bilharzia buik waaronder twee dunne beentjes hangen, afgeven op anderen, jonge leiders geen kans geven en corrupte verhalen rondbazuinen in de hoop dat ze na lange bezopen snurk partijen wakker schrikken.

De VHP moet met een 5,4 een herexamen aanvragen bij het volk en makkelijk gaat het niet worden.

Wat doen we met de NDP?
De partij is een gevaarlijke! Je kan niet met ze, maar je kan ook niet zonder ze. De NDP heeft zich in de genetica van Suriname genesteld en is een partij om rekening mee te houden. Net als de VHP is het een partij die een herexamen moet aanvragen bij het Surinaamse volk. De NDP en de VHP hebben beide nieuwe, jongere, vernieuwende en vooral intellectuele leiders nodig die operationeel sterk zijn, creatief en helder kunnen denken, bruggen kunnen bouwen en samen kunnen komen in coalitieverband.

De NDP gaat met een 5 niet over, moet als Brugman praten en vergiffenis vragen aan het Surinaamse volk om wellicht een herkansing te verdienen en een dus een half puntje erbij te sprokkelen voor een herexamen.

De rest van de partijen blijven helaas activistisch en kunnen indien ze winnen in dezelfde val geraken als ABOP. Grote aanhang, grote muil, maar zero bestuurlijke power.

Een nieuwe route van ‘braindrain’ naar ‘braingain’
Suriname en de Surinaamse politiek zijn nu het slachtoffer van 50 jaar braindrain en zonder braingain gaat het niet lukken. De slechten en gefrustreerden zijn overgebleven met de smoes, ja ik hou van het land. Onzin!

Suriname heeft meer en vooral de juiste, goede mensen nodig. Alle andere landen die zich hebben verheven van ontwikkelingsland naar beter ontwikkeld land hebben mensen uit andere landen aangetrokken en toegestaan zich te vestigen.

Suriname moet de grenzen opengooien en paspoorten uitdelen aan twee soorten buitenlanders: harde werkers en slimme werkers.

Harde werkers krijgen een werkvergunning en slimme werkers, hbo-diploma en hoger, krijgen op basis van een aantoonbare baan in Suriname of een businessplan en aantoonbaar 10.000 euro/US$, een Surinaams paspoort, een bankrekening en binnen 1 dag een vergunning om een bedrijf te starten. Hoe meer van dit soort groepen mensen zich in Suriname vestigen hoe meer het volk te kiezen zal hebben uit goede leiders, leuke ondernemers, meer en leuke banen, hoe leuker het land zal worden, de sfeer gaat veranderen. Dit is de snelste route uit de ellende.

Iedere keer weer alleen focussen op monetair beleid, afschaffen van subsidies en andere oude, achterhaalde manier van aanpak aat Suriname niet vooruithelpen. Of je bezuinigt of je stimuleert tot meer inkomen. Deze regering kiest ervoor om dom te bezuinigen. Ik pleit voor een grotere koek bakken en meer inkomen genereren. Als er meer mensen komen naar Suriname brengen ze zichzelf mee, hun geld, brains, ondernemendheid, vaardigheden, gezelligheid enzovoorts.

De kleine Surinaamse ton met water is vies en vuil geworden in 50 jaar, het stinkt, bron van ziekte kiemen, niet uit te drinken. Door meer schoonwater toe te laten wordt het vuile water dunner, door critici te omarmen, en dus gaten te slaan in de Surinaamse ton, zal het schone water het vuile water vervangen.

Hoe nu verder?
Potros Santokhi moet in goed overleg met de ABOP en de oppositionele partijen de regering op korte termijn ontbinden. Vervolgens met gedoogsteun van de ABOP en NDP nieuwe verkiezingen uitschrijven. Je kan niet doorregeren omdat je aantoonbaar niet in control bent. Het land ligt op alle vlakken plat en is onbestuurbaar. Potros Santokhi moet met de NDP een coalitie voorbereiden zonder de ABOP en de PL rancuneus uit te sluiten. Hierbij is van belang dat beide partijen nieuwe politieke leiders kansen geven zich te profileren op weg naar de verkiezingen.

De oudere generatie moet beseffen dat er nieuwe leiders nodig zijn. Als deze leiders niet in Suriname te vinden zijn laat het Surinaamse volk ze uit het buitenland terugroepen en liefdevol toelaten en steunen.

Met het samenkomen van VHP en NDP met ABOP en PL begripvol ondersteunend, is ook meteen de basis gelegd voor een stap naar nationale verzoening onder leiding van nieuwe jonge creatieve leiders, die zonder hebi van Suriname een stabiele ambitieuze en voorbeeldige natie kunnen maken!

Recht moet gesproken worden maar de veroordelingen moeten worden genuanceerd. De rol van Nederland als ex-kolonisator en de ellende waarmee ze Suriname hebben opgezadeld als gevolg van hun medeplichtigheid bij alles wat Suriname te verduren heeft gehad, moet worden erkend. De daders moeten vervolgens gratie krijgen met als voorwaarde dat ze zich niet meer op het politieke toneel mogen begeven.

Huidige leiders, NEE sorry genoeg geweest.

Nieuwe leiders die verzoenend het land omhoogtillen op economisch, ethisch en moreel gebied, JA!

Dr. Ashwin Ramcharan RO

PS: ik zal meer toelichten in de interviews die de komende tijd zullen volgen.