Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Waar komt het gas van de EU vandaan?

Waar komt het gas van de EU vandaan?

De Russische invasie in Oekraïne en de ‘bewapening’ van energie door Moskou hebben de diversificatie van de energievoorziening hoog op de agenda van de Europese landen geplaatst. Hoewel dit een lang en kostbaar proces blijft, dat investeringen in infrastructuur vergt (nieuwe pijpleidingen, LNG-terminals, enz.), zijn de resultaten nu al zichtbaar.

In het eerste kwartaal van 2022 was Rusland volgens Eurostat de grootste leverancier van gas via pijpleidingen aan de EU, met een aandeel van 38,8 procent, net vóór Noorwegen (38,1 procent). Maar in het eerste kwartaal van 2023 was het aandeel van Rusland met 21 procentpunten gedaald, terwijl dat van Noorwegen (+8 procentpunten), Algerije (+7 procentpunten) en het Verenigd Koninkrijk (+4 procentpunten) allemaal waren gestegen.

Wat vloeibaar aardgas of LNG (geïmporteerd per schip) betreft, was Rusland (18,1 procent) in het eerste kwartaal van 2022 de op één na grootste leverancier van de EU, na de VS (48,6 procent). Een jaar later was het Russische aandeel met 5 procentpunten gedaald. Ondertussen stegen de aandelen van Noorwegen (+6 p.p.), Qatar en Algerije (elk +2 p.p.), terwijl die van de VS met 8 procentpunten waren gedaald.