Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Waar extreem weer de meeste kinderen heeft verdreven

Waar extreem weer de meeste kinderen heeft verdreven

Zoals beschreven in een nieuw rapport van UNICEF zijn tussen 2016 en 2021 naar schatting 43,1 miljoen kinderen uit hun huizen verdreven als gevolg van weersgerelateerde rampen. Zoals uit deze grafiek blijkt, bevond het grootste aantal getroffen kinderen in deze periode zich in de Filippijnen. Van de naar schatting 9,3 miljoen ontheemde kinderen in het land werden naar schatting 8,3 miljoen gedwongen hun huizen te verlaten – voor korte of langere tijd – als gevolg van stormen. Wereldwijd bleken stormen ook de grootste oorzaak van dergelijke verplaatsingen te zijn: in totaal 21,2 miljoen mensen over de periode van zes jaar.

India was naar schatting het op één na meest getroffen land, met 6,7 miljoen ontheemde kinderen. Daar waren overstromingen de voornaamste oorzaak van de ontheemding van kinderen (3,9 miljoen), gevolgd door stormen (2,8 miljoen). De Verenigde Staten staan ook bovenaan de lijst, met voornamelijk stormen en bosbranden die tot ongeveer 1,7 miljoen ontheemde kinderen leiden.

Naast de duidelijke risico’s voor kinderen in dergelijke situaties dat ze gescheiden raken van hun verzorgers en worden blootgesteld aan uitbuiting en misbruik, benadrukte Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF, ook het inherente psychologische trauma dat ze kunnen veroorzaken: “Het is angstaanjagend voor elk kind als er een hevige bosbrand uitbreekt. , vaten stormen of overstromen hun gemeenschap… voor degenen die gedwongen worden te vluchten, kunnen de angst en de impact bijzonder verwoestend zijn, waarbij ze zich zorgen maken of ze naar huis zullen terugkeren, weer naar school zullen gaan of gedwongen zullen worden om opnieuw te verhuizen.