Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Waar blijft het landsbelang?

Waar blijft het landsbelang?

SINDS DE GEWELDDADIGE ongeregeldheden vorige week te Pikin Saron die aan twee personen het leven hebben gekost en enkele mensen (ernstig) zijn gewond is het wettelijk in orde maken van de grondenrechten van de inheemsen en tribale volkeren weer zeer actueel. Dit onderwerp is momenteel gesprek van de dag in vooral politieke kringen en spelers in de politieke arena rollen over elkaar heen en er worden over en weer verwijten gemaakt en beschuldigingen geuit.

In De Nationale Assemblee geven oppositie en coalitie elkaar de schuld dat het grondenrechtenvraagstuk nog niet is opgelost en dat de vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens nog steeds niet conform de uitspraak zijn uitgevoerd. Vrijwel alle partijen hebben vorige week aangegeven dat deze kwestie snel in orde moet worden gemaakt.

Suriname heeft al meer dan genoeg crises die moeten worden opgelost

De verwachting in de samenleving was daarom dat eindelijk vaart zou worden gezet achter de behandeling van het wetsontwerp dat al door de commissie van rapporteurs is doorgenomen en voorbereid voor de openbare behandeling door het parlement. De gemeenschap kwam bedrogen uit. Want, opnieuw blijkt dat het belang van het land, van de samenleving en nu specifiek het belang van de inheemsen en tribale volkeren geen prioriteit geniet bij de politieke leiders in regering en parlement.

Een andere verklaring is er niet voor het feit dat er gisteren geen quorum is verleend voor de behandeling van de wet. Vorige week, na het incident te Pikin Saron, dreigde de vloer van het parlement onder te lopen door naar wat nu blijkt een stroom van krokodillentranen van de assembleeleden die toen aan het woord zijn geweest.

Wat is er sinds een week geleden zodanig veranderd dat er plotseling geen bereidheid meer is om de wet te behandelen? Waarom was er vorige week wel quorum maar gisteren niet? Wat is plotseling gebeurd na alle solidariteitsbetuigingen naar de inheemsen toe? Of was dat allemaal theater? Het is hemeltergend dat personen die door het electoraat zijn gekozen om zijn belangen te behartigen, keer op keer op een zeer stuitende wijze die verantwoordelijkheid omwille van enge politieke belangen naast zich neerleggen.

Suriname heeft al meer dan genoeg crises die moeten worden opgelost. Een nieuwe crisis die te maken heeft met het grondenrechtenvraagstuk is niet iets waar de burger op zit te wachten. Hopelijk komen de 51 gekozen volksvertegenwoordigers, alsook de leiders van hun respectieve politieke partijen, de komende dagen bij hun zinnen en stellen ze voor één keer het landsbelang bovenhun persoonlijk, groeps- of partijbelang.