Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » VS zegt meer dan US$ 100 miljoen steun toe aan Caricom

VS zegt meer dan US$ 100 miljoen steun toe aan Caricom

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De VS gaan meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollar investeren in het Caribisch gebied om problemen als wapenhandel aan te pakken, de humanitaire crisis in Haïti te verlichten en initiatieven op het gebied van klimaatverandering te ondersteunen. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris donderdag tijdens een ontmoeting met Caricom-leiders donderdag in Nassau, Bahamas, meegedeeld.

President Santokhi was aanwezig tijdens deze Caricom-VS bijeenkomst. Tijdens een ontmoeting met de Caricom-leiders stelde Harris dat het versterken van de relatie tussen de VS en het Caribisch gebied een prioriteit voor haar is. “We zijn ervan overtuigd dat ons partnerschap essentieel is voor onze wederzijdse veiligheid en welvaart”, zei ze.

“Caribische landen staan in de frontlinie”

Kamala Harris, vicepresident VS

Als onderdeel van de initiatieven verwacht het Amerikaanse ministerie van Justitie een coördinator aan te stellen om toezicht te houden op zaken met betrekking tot wapensmokkel in het Caribisch gebied, aangezien sommige eilandstaten een toename van geweldsmisdrijven melden.

Bovendien heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezworen het forensische werk in de regio te helpen verbeteren, de lokale politie-afdelingen te helpen versterken en een eenheid op Trinidad en Tobago te ondersteunen die erop gericht is eilanden te helpen bij het oplossen van wapengerelateerde zaken en training te geven voor het verzamelen en analyseren van gerelateerde inlichtingen.

De VS zullen, met hulp van het Verenigd Koninkrijk, ook een programma opzetten in het oostelijke Caribisch gebied om lokale rechters en aanklagers te begeleiden in een poging de vervolging van wapengerelateerde misdaden te verbeteren, aangezien de eilandstaten worstelen met een achterstand in zaken.

Haïti

Het State Department verwacht ook samen te werken met de nationale politie van Haïti, een zwaar ondergefinancierde en onderbezette instantie die worstelt om een golf van bendegeweld te onderdrukken, om te helpen bij het onderzoeken en vervolgen van misdaden die connecties hebben met de VS waarbij bendes, wapensmokkel en mensenhandel aan de orde zijn.

Dat initiatief wordt als essentieel beschouwd, aangezien bendes naar schatting tot 80 procent van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince in handen hebben, terwijl moorden en ontvoeringen in het grootstedelijk gebied en daarbuiten toenemen.

Harris kondigde aan dat het U.S. Agency for International Development bijna 54 miljoen Amerikaanse dollar in Haïti zal investeren om een sterke stijging van de hongersnood te helpen bestrijden en om toegang tot drinkwater en gezondheidszorg te bieden.

Bijna de helft van de meer dan 11 miljoen inwoners van Haïti wordt geconfronteerd met acute voedselonzekerheid, en 19.000 leven in catastrofale hongersnood. Nog eens 10,5 miljoen Amerikaanse dollar zal worden gebruikt om de landbouwsector van Haïti te ondersteunen naarmate de armoede toeneemt, waarbij ongeveer 60 procent van de bevolking minder dan 2 dollar per dag verdient.

Prioriteit

USAID verwacht ook 20 miljoen Amerikaanse dollar te investeren om Caribische bedrijven te helpen die technologieën gebruiken die verband houden met hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Wat betreft aanpak van de gevolgen van klimaatverandering zal nog eens bijna 15 miljoen dollar worden gebruikt om de respons op noodsituaties en paraatheid in de hele regio te stimuleren.

Extra fondsen zullen laaggelegen eilandstaten helpen, waarvan de economie grotendeels afhankelijk is van toerisme, zich voor te bereiden op en zich aan te passen aan de klimaatverandering. “Caribische landen staan in de frontlinie”, zei Harris.

Tijdens haar presentatie benadrukte Harris dat het versterken van de relatie tussen de VS en het Caribisch gebied een “prioriteit” voor haar was, “net als voor de Amerikaanse president Joe Biden”. “En deze bijeenkomsten hebben volgens mij bewezen dat ze op leider niveau erg belangrijk en essentieel zijn voor de kracht van deze relaties”, zei ze.

De vicepresident merkte op dat de bijeenkomst de vierde multilaterale bijeenkomst was die ze had georganiseerd met Caribische leiders, sinds ze in april 2022 virtueel met hen had vergaderd.

Harris had in juni 2022 een ontmoeting met Caribische leiders op de Summit of the Americas in Los Angeles en in september in Washington DC. “Sinds we elkaar voor het laatst hebben ontmoet, denk ik dat we aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt”, zei ze.

Klimaatverandering

Met betrekking tot de “existentiële dreiging van de klimaatcrisis”, zei Harris dat de Caribische landen in de frontlinie stonden. Ze zei dat discussies over de kwestie hebben geleid tot de lancering van het Amerikaans-Caribische partnerschap om de klimaatcrisis aan te pakken, ook bekend als PACC 2030, tijdens de Summit of the Americas van vorig jaar.

PACC 2030 is ontworpen om de transitie van het Caribisch gebied naar schone energie te versnellen en om energiezekerheid en klimaatbestendigheid te bevorderen, zei Harris. Ze zei dat de VS sinds de laatste bijeenkomst in Los Angeles hebben geholpen om projecten voor schone energie in de hele regio mogelijk te maken.

“En vandaag is het mij een genoegen om aanvullende PACC 2030-investeringen aan te kondigen. Een daarvan is met name een investering van 20 miljoen Amerikaanse dollar in het Caribisch klimaatinvesteringsprogramma om de particuliere sector te stimuleren om samen te werken met Caribische landen om meer schone energietechnologieën te ontwikkelen, zoals microgrids en energieopslagsystemen, en om bedrijven te helpen energie-efficiënter te worden in hun activiteiten”, kondigde Harris aan.

“En ten tweede een investering van 15 miljoen Amerikaanse dollar ter ondersteuning van noodhulpinspanningen en versterking van de capaciteit van de Caribbean Disaster Emergency Management Agency. Deze investering is bedoeld om nieuwe systemen voor vroegtijdige waarschuwing te helpen ontwikkelen en EHBO-apparatuur en generatoren voor te plaatsen”, voegde ze eraan toe.