Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Vreselijk dat er nog mensen zijn die geen water en stroom hebben’

‘Vreselijk dat er nog mensen zijn die geen water en stroom hebben’

Tekst  Steven Seedo

PARAMARIBO — “De welvaart in de wereld is alles behalve eerlijk verdeeld en ook in Suriname laten de sociale voorzieningen zwaar te wensen over. Daarnaast krijgen de mensen ook vaak te maken met bureaucratie. Helaas hebben wij geen toverstokje. Maar het gaat je zeker niet in je koude kleren zitten”, vertelt televisiepresentatrice Gail Eijk over de nood van de mensen die hebben meegedaan aan het televisieprogramma Amor Vitae Moederdagproject. Daarbij worden moeders bedacht met een pakket.

Eijk vindt het vreselijk dat er nog mensen zijn in Suriname die geen water en stroom hebben. Het is volgens Eijk nooit de bedoeling om de nood van mensen bloot te leggen op televisie of online. “Je ziet situaties van mensen in nood en dat is wanneer ze er zelf geen moeite mee hebben. Een situatie van iemand hoeft nog geen leed te betekenen.”

“Het feit dat je weet dat je voor tenminste 30 gezinnen een lichtje hebt laten branden voelt goed aan”

Selectie

De inhoud van de pakketten met levensmiddelen en waarde bonnen zijn dit jaar minder geworden vanwege de hoge prijzen. Een pakket had een waarde van SRD 14.000. “Het feit dat je weet dat je voor tenminste 30 gezinnen een lichtje hebt laten branden voelt goed aan. Stiekem ben ik meestal vooral blij voor de kinderen, omdat het vaak gaat om heel arme gezinnen en je ziet de blijdschap dan op zo een kindergezicht en dat verwarmt. Wat ik vooral ook belangrijk vind, is het besef dat wij vaak zomaar klagen. Als je dit alles ziet weet je dat jij in een bevoorrechte positie bent en dan ben je dankbaar.”

Reacties

Eijk zegt dat niet alleen kijkers emotioneel worden maar ook leden van het team. “Tranen zijn goed. Dat betekent dat er gevoel is. En zolang dat er is zullen er mensen zijn die dit project blijven ondersteunen en dragen. En dat is hard nodig.” Ze krijgt ook veel reacties. “Vijfennegentig procent is positief. Meelevend. Er zijn echter altijd enkele mensen die er hun eigen draai aan willen geven of er politiek aan willen verbinden.”

De mensen die eraan meewerken, krijgen niet betaald, maar doen het met en uit liefde. Twee van haar dochters Jamilie en Demigail Silos doen ook mee. “Ze zijn erin gegroeid want vanaf kleinsaf doen ze al mee. Jamilie is ondervoorzitter van de Stichting Amor Vitae. Het doel van het project is om de doelgroep een helpende hand te bieden, maar door de jaren heen is het programma ook een eyeopener geworden.