Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voorzitter Jeugdraad Suriname wil onderzoek naar mogelijke corruptie binnen orgaan

Voorzitter Jeugdraad Suriname wil onderzoek naar mogelijke corruptie binnen orgaan

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Ik ben een integer mens, die keihard werkt om jongerenparticipatie naar hogere hoogte te tillen in Suriname.” Zo reageert Mitesh Bhaggoe, waarnemend directeur van het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), tegenover de Ware Tijd op beschuldigingen van Ceejay Wiebers, lid van de Jeugdraad Suriname (JRS), dat hij ook op de hoogte zou zijn van corruptie binnen het orgaan.

Wiebers, die als oudste lid in jaren fungerend voorzitter was van de JRS, heeft zondag op Facebook geschreven dat er mogelijk giften zoals iPhones, iPads en voertuigen zijn beloofd aan jeugdraadsleden bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter, ondervoorzitter en de plaatsvervanger. Wiebers, die kandidaat was voor de functie van ondervoorzitter, kreeg slechts één stem.

Gracelynn Amautan werd met dertien stemmen gekozen tot ondervoorzitter. Sercheenio Moeljakarta eindigde met twaalf stemmen, Abigail Bottse kreeg er geen en twee stemmen waren ongeldig. Van de 29 JRS-leden waren 26 lijfelijk aanwezig. Twee van de drie afwezigen lieten zich machtigen, waardoor er steeds 28 stemmen werden uitgebracht.

Onderzoekscommissie

Rajeev Goerdin, die vrijdag overtuigend werd gekozen als voorzitter, verwijst de Ware Tijd naar zijn statement op Facebook wanneer hem om een reactie wordt gevraagd op de verkiezingen en de nasleep. “Ik zal de minister (Steven Mac Andrew van AWJ, … red.) vragen om een onderzoekscommissie in te stellen volgens artikel vijftien van het Staatsbesluit no 74. Indien er opheldering in deze zaak wordt gebracht dan zal dit bekend worden gemaakt”, zegt Goerdin. Hij benadrukt in de verklaring dat het jeugdwerk verder voortgang zal hebben.

Foto: FB Rajeev Goerdin

Rancune

Dat er vanwege de beschuldigingen van Wiebers rancune kan worden toegepast verwijst Bhaggoe naar het rijk der fabelen. “Het zijn jongeren en wij als ouderen gaan ze juist moeten beschermen en helpen. Rancune kan nooit goed zijn. Ik vraag me af wat het doel daarvan is”, laat Bhaggoe weten. Wiebers zegt aan te blijven als lid van de JRS.

Bhaggoe meldt dat het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), waaronder het jeugdbeleid valt, de zaak zal bekijken. In een persbericht gaf het departement maandagmiddag aan dat de verkiezingen “vlot en transparant” zijn verlopen. Naast Goerdin en Amautan werd Xemilya Asanredjo gekozen als plaatsvervangend ondervoorzitter.

Geheime vergadering

Het vermoeden dat er corruptieve praktijken hebben plaatsgevonden, kwam op bij Wiebers nadat hij vrijdag, toen hij in de Prins Hendrikstraat reed, enkele leden uit het gebouw van NJI zag komen. Hij vond dat vreemd omdat hij als fungerend voorzitter op de hoogte zou moeten worden gesteld als er een vergadering was.

Wiebers confronteerde de directie van het NJI, die eerst aangaf dat de leden die aanwezig waren, hun transportvergoeding waren komen ontvangen. Omdat de fungerend voorzitter ook leden van Paramaribo zag, vond hij die verklaring verdacht, aangezien slechts JRS’ers uit de verre districten in aanmerking komen voor een transportvergoeding.

Volgens Wiebers liep Bhaggoe op een bepaald moment weg tijdens het gesprek, maar vertelde onderdirecteur Hakiem Lalmahomed dat er giften zijn beloofd aan leden om te stemmen op het bestuur van JRS, dat nu aanzit. “Ik heb een goede band met de directie van het NJI, maar als ik zie dat iets niet goed is, moet ik er wat van zeggen”, aldus Wiebers. Hij spreekt de hoop uit dat er een gedegen onderzoek wordt ingesteld.

Hakiem Lalmahomed (vierde vanuit links) en Mitesh Bhaggoe (r) van het NJI.