Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vooruitblik Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen

Vooruitblik Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen

‘We zijn gebrand op betere resultaten tegen grote landen’

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Suriname zal in El Salvador op het vierjaarlijkse sporttoernooi voor Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen in zes disciplines: volleybal, zwemmen, 3×3 basketbal, wielrennen, schaken en taekwondo – vertegenwoordigd zijn. Op 28 juni treedt ons land bij volleybal aan tegen favoriet Cuba. Gevolgd door Mexico op de 29e en de Dominicaanse Republiek op de 30e.

Aanvoerder Keven Sporkslede klinkt optimistisch. “We zijn gebrand om betere resultaten neer te zetten tegen de grote landen. Als ik naar de tegenstanders kijk dan doen wij, los van Cuba en Mexico, niet veel onder en moeten wij een goede beurt kunnen maken tegen de andere ploegen.”

“Het is goed te weten dat Cuba ‘the team to beat’ is”

Carlos Orta, Surinaamse bondscoach

Leermoment

In de andere poule zitten het gastland (El Salvador), rivaal Trinidad en Tobago, Guatemala en Puerto Rico. Suriname heeft tot nu toe drie keer tegen Cuba gespeeld en alle wedstrijden verloren. In 2009 werd verloren in Havana met 25-13, 25-10, 25-12 en in 2014 met 25-13, 25-9, 25-11. Vier jaren terug was de grootmacht in Mexico met 25-11, 25-15, 25-10 te sterk.

De Surinaamse bondscoach, de Cubaan Carlos Orta en zijn assistent Lionel Nabibaks leiden de mannenselectie. “Het is goed te weten dat Cuba ‘the team to beat’ is”, zegt Orta. “Dit team heeft de mogelijkheid om als eerste te eindigen, omdat het veel spelers heeft die in goede, professionele competities spelen zoals momenteel in de Volleyball Nations League. Het niveau van de Cubanen is nu hoger dan in de vorige toernooien.” Orta ziet de openingspartij tegen zijn landgenoten als leermoment voor Suriname.      

Sterke tegenstanders

“We zullen zien hoe wat op de trainingen is geleerd toegepast en hoe daarop voortgeborduurd zal worden. Zo zijn de sterke teams over de hele wereld gestart. Dit wordt een sterke wedstrijd en het ligt aan de Surinaamse selectie om te putten uit dit niveau van spelen en verder te gebruiken onder andere voor de opkomende Caribbean Cup in juli 2023.”

Sporkslede beaamt ook dat de komende spelen meteen als voorbereiding gezien worden op de Caribbean Cup “waar wij onze titel moeten verdedigen. We hebben een nieuwe coaching staf en enkele spelers erbij gehaald en tot nu toe zit de ploeg lekker in haar vel.”

Sporkslede, die onder meer in Mexico ook van de partij was, zegt uit het verleden geleerd te hebben wat verkeerd is gegaan. “Ik denk dat we nu in een veel betere positie verkeren dan de afgelopen jaren om tegen deze top landen te spelen.”

Orta meent dat ook de wedstrijden tegen Mexico en Puerto Rico ‘sterk’ worden. “Het niveau van deze landen is hoger dan dat van Suriname, maar we zullen er hard tegenaan gaan om de wedstrijden te winnen.”

De spelers zijn zich volgens hem bewust van het niveau waarop gespeeld zal worden op het komende toernooi. “Ze zullen alles op alles moeten zetten om resultaten te boeken en om de ontwikkeling, het niveau en de potentie van Suriname te tonen. Het team, dat goed is voorbereid bestaat uit een mix van jonge en ervaren spelers, maar ik weet dat ze alles zullen geven om positieve resultaten te behalen.”

Keven Sporkslede probeert zijn inzet tijdens een wedstrijd woensdagavond onder selectiespelers langs het driemansblok te krijgen van Jonovãn Wijngaarde (10), Quincy Kruydenhof (4) en Meson Anakaba (14).

Voorbereiding

De voorbereiding voor de Cacso Spelen begonnen in februari, maar werden in april in verband met de play offs een mand onderbroken. Daarna is weer getraind in de periode 21 mei tot en met 22 juni. Sporkslede vindt de voorbereiding veel beter dan de voorgaande keren. “We konden in de voorgaande toernooien het niveau waarop werd gespeeld niet lang vasthouden, maar nu weten we wat ons allemaal te wachten staat en we hebben daarop getraind.”

Op de voorlaatste training woensdagavond in de Ismay van Wilgen Sporthal werd onderling tegen elkaar gespeeld. Aanvankelijk zou Suriname ook meedoen met beachvolleybal maar noodgedwongen moesten het team zich terugtrekken omdat Janneke Tammenga vanaf aankomst in El Salvador in het ziekenhuis werd opgenomen. Chagnaz Fränkel is haar beachpartner, terwijl Antoine Vliet de coach is.

Suriname zal overigens na bijkans zevenendertig jaar en nu voor de derde keer meedoen met volleybal. “In 1987 hadden we ook al met alleen mannen meegedaan”, haalt oud-bondsvoorzitter Claudius Straal, die toen deel uitmaakte vaqn de selectie, zich voor de geest. Carlo Graanoogst heeft twee keer meegedaan als speler en Dirk Currie in 1978 als speler en in 1986 als assistent-coach was.

Geselecteerden

Meson Anakaba; Ethan Asimia, Zefanio Breinburg, Joshua Dwarkasing, Casey Foe-A-Man, Quincy Kruydenhof, Faiq Lobo; Leonel Mahabali,; David Pinas, Anferney Schmeltz, Kevin Sporkslede en Jonovãn Wijngaarde. Carlos Orta en Lionel Nabibaks zijn bondscoaches.