Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voordelen voor Suriname als gastland jaarvergadering OAS

Voordelen voor Suriname als gastland jaarvergadering OAS

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Suriname is in 2024 gastland voor de jaarvergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).  De organisatie heeft hiermee het aanbod van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking overgenomen.

Het aanwijzen van Suriname als gastland is volgens de bewindsman niet slechts een kostenpost voor de staat, maar het land zal er ook economische, politieke, culturele en andere immateriële voordelen aan hebben. “Het is een gelegenheid om Suriname uit te dragen, politiek, toeristisch, maatschappelijk en cultureel”, stelt hij tegenover de Ware Tijd.

“Het is een gelegenheid om Suriname uit te dragen, politiek, toeristisch, maatschappelijk en cultureel”

Erkenning

Het is de eerste keer dat Suriname als gastland zal optreden voor de algemene vergadering van de OAS. Eerder deden Barbados, Haïti en Bahamas dat. Doorgaans wordt deze bijeenkomst in een Latijns-Amerikaaans land of in het hoofdkwartier van de OAS in Washington gehouden.

Suriname had eerder al het voorstel gedaan om de vergadering te houden. Echter, tot een formeel aanbod was het niet gekomen, omdat na een technisch vooronderzoek het voorstel door de lidlanden en het secretariaat werd afgewezen.

Ramdin: “De intentie was er wel, maar toen waren de omstandigheden minder goed. Suriname heeft deze keer het aanbod gedaan en het is unaniem goedgekeurd.” Dat is volgens de bewindsman een erkenning voor het land, dat de kans krijgt zichzelf uit te dragen.

Kosten

De OAS heeft op de jaarbegroting een budget voor de jaarlijkse vergadering, de belangrijkste bijeenkomst van de organisatie. Wanneer de vergadering niet in het hoofdkwartier in Washington wordt gehouden maar elders, worden de extra kosten gedragen door het gastland. “Dat gaan we de komende weken en maanden bespreken”, zegt de minister.

Het is gebruikelijk dat de lidlanden de reis- en verblijfskosten van hun delegaties zelf bekostigen. Wel is het traditie dat het gastland voor enkele dagen de hotelkosten van delegatieleiders betaalt. Ook de kosten voor de plaats waar de vergadering wordt gehouden en alle logistiek en transport worden door het gastland gedragen.

Politiek

De minister voert verder aan dat aan het organiseren van zo een evenement politieke aspecten kunnen worden verbonden. Zo kan Suriname dit aangrijpen om voor hem belangrijke issues of zaken die voor Caricom-landen van belang zijn onder de aandacht te brengen. Hierover zal Ramdin nog overleg voeren met collega’s van andere lidlanden.

Voor Suriname is nu van belang dat het de organisatie van de vergadering zo vroeg mogelijk wordt voorbereid “en dat we een goede beurt maken”. Suriname heeft met de vergadering van de OAS-ministers van Buitenlandse Zaken de gelegenheid zaken als kunst, cuisine en cultuur te etaleren. “Dat zal spin-offs hebben voor de toekomst”, aldus Ramdin.