Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voorbereiding waarheidscommissie Suriname in volle gang

Voorbereiding waarheidscommissie Suriname in volle gang

PARAMARIBO, 4 jun – De voorbereidingen voor instelling van een waarheidscommissie zijn in volle gang. Dit zegt parlementariër Ricardo Panka, die voorzitter is van de voorbereidingscommissie. Zowel nationaal als internationaal worden de voelhorens uitgestoken. Met de amnestiewet in de hand is het vooruit kijken. De waarheidscommissie komt er geheid.

Dat er voorstanders zijn van vervolging en straf voor de verantwoordelijken voor acht december 1982, is in feite niet meer ter zake. Met de invoering van de amnestiewet is dat immers afgedaan. “We praten niet meer over straf, maar wel over waarheid en verzoening”, zegt Panka tegenover Radio 10. Die waarheid en die verzoening worden geregeld in de wet. De voorbereidingen moeten daarom leiden tot de uiteindelijke instelling.

Dat er uitgesproken tegenstanders zijn, bleek dezer dagen weer. Het Comité voor Behoud van de Rechtsstaat zegt nog steeds te geloven in vervolging. Het strafproces rond de Decembermoorden moet hoe dan ook worden voortgezet. Tijdens een lezingenavond gaven meerdere juristen te kennen dat de amnestiewet niet het sluitstuk kan zijn. Niet alleen zijn er misdaden gepleegd tegen de menselijkheid. Ook mag niet ingebroken worden in rechtsprocessen.


Posted

in

by