Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voorbereiding productie-investering Staatsolie Blok 58 in gevorderd stadium

Voorbereiding productie-investering Staatsolie Blok 58 in gevorderd stadium

‘We zullen een heel ander bedrijf zijn’

Tekst en beeld Ivan Cairo

WILLEMSTAD — Activiteiten van Staatsolie om kapitaal te mobiliseren voor deelname aan de productieactiviteiten in Blok 58 vorderen gestaag. Potentiële investeerders, in Suriname en op Curaçao, zullen te zijner tijd worden benaderd om te investeren in het bedrijf. Gelet op de huidige “sterke” positie van Staatsolie en de als ontdekte olie- en gasreserves voor de Surinaamse kust ziet de toekomst van het bedrijf er zeer positief uit.

Dat vertelde Agnes Moensi, financieel-directeur bij het staatsbedrijf, aanwezigen tijdens de ‘Suriname Week’ in Willemstad, Curaçao. Ze presenteerde in het gebouw van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten de recente ontwikkelingen over de olieontdekkingen voor de Surinaamse kust en exploratieactiviteiten van internationale oliemaatschappijen die nog gaande zijn of in de pijplijn zitten.

“We bereiden ons voor op de volgende stappen. Wat dit laatste betreft zullen we u binnenkort benaderen voor uw interesse om te investeren in Staatsolie

Agnes Moensi, financieel-directeur

Rooskleurige toekomst

De toekomstperspectieven voor Staatsolie zien er volgens het directielid zeer positief uit. Ze verwees in dit verband onder andere naar de positieve mededelingen van Apache Corporation en TotalEnergies die actief zijn in Blok 58. Staatsolie verwacht dat de investeringsbeslissing zal komen. Dat doet zij op basis van evaluatie en beoordeling door het staatsbedrijf en beoordeling van de data en informatie over Blok 58 en het regelmatige overleg met TotalEnergies.

“Staatsolie heeft vanaf dat moment 360 dagen om gebruik te maken van haar optie om met maximaal 20 procent mee te doen in de eerste ontwikkeling. En dan verwachten we de eerste olie in de tweede helft van 2028”, aldus de financieel-directeur.

Belangstelling

Staatsolie zet zich in voor het realiseren van de strategische prioriteiten van de onderneming. “Vandaag verkeert het bedrijf in een zeer sterke positie en met recente ontdekkingen in diep water hebben we een positieve toekomst. We zullen een heel ander bedrijf zijn. Over vijf jaar is alles gereed om succesvol te zijn. We hebben een sterke onderliggende business en cashflow die een positief platform voor groei zullen bieden.”

Moensi vertelde haar gehoor dat Staatsolie grootschalige activa heeft van hoge kwaliteit met een aanzienlijke potentie voor meer, omdat “we ons nog in de begindagen van exploratie bevinden”. Ook zei ze dat energiebedrijven van wereldklasse actief zijn in Surinames offshore diep water en dat andere internationale oliemaatschappijen ook willen deelnemen.

Investeringen

Behalve de gunstige omstandigheden heeft het bedrijf ook ondersteunende belanghebbenden en een ondersteunende overheid. “We hebben een sterk bestuur en leiderschapsteam met een ervaren technisch en operationeel personeel en een financieringsstrategie voor onze deelname aan de offshore-ontwikkeling, die gevorderd is. En we bereiden ons voor op de volgende stappen. Wat dit laatste betreft zullen we u binnenkort benaderen voor uw interesse om te investeren in Staatsolie.”

De strategische prioriteiten van het bedrijf op dit moment zijn het verminderen van risico’s en het in ontwikkeling brengen van de offshore oliereserves, streven naar excellentie, maximaliseren van de waarde van de onshore-oliereserves en het optimaliseren van de power en downstream business.

Moensi wees ook op de activiteiten die voor dit jaar gaande zijn of gepland in het diepzeegebied. Momenteel wordt de evaluatie van de Krabdagu-3 evaluatieput in Blok 58 afgerond en de activiteiten in de andere offshore blokken voortgezet.