Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voor het eerst herdenking voor Surinaamse marrons in het Amsterdamse Oosterpark

Voor het eerst herdenking voor Surinaamse marrons in het Amsterdamse Oosterpark

Op 10 oktober wordt herdacht dat de marrons in Suriname zich in 1760 al vrijvochten van Nederlandse slavenhouders – ruim honderd jaar dus voor de afschaffing van de slavernij. Voor het eerst werd deze dag herdacht bij het Slavernij Monument in het Oosterpark. 

“Ik sta hier met trots omdat ik met mijn borst vooruit kan staan”, zegt Gordon Sana namens de jongere generatie marrons bij de herdenking, zo berichten NHNieuws en AT5.

In Nederland wonen zo’n 11.000 nazaten van de groep tot slaaf gemaakten die ontsnapten uit de plantages, zich vestigden in het oerwoud en van daaruit aanvallen bleven uitvoeren op het koloniaal bestuur, waarmee ze uiteindelijk een vredesverdrag en hun vrijheid afdwongen. 

“Wij kiezen voor onze vrijheid. Mijn voorouders hebben echt gestreden voor dat wat er vandaag veranderd is in onze Grondwet”, zegt initiatiefnemer Ruben Pinas.

“Ik kan me dat gevoel heel goed voorstellen”, zegt NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer die dinsdag de ceremonie ook bijwoonde. “Maar we hebben altijd bij de herdenking (die op 1 juli) waar de krans van de voorouders gelegd wordt, ook door iemand uit de inheemse gemeenschap en ook door de marrongemeenschap. Maar ik denk dat het ‘betrekken’ nog veel meer zijn uitwerking mag krijgen.”

Ook de marrons willen meepraten over hoe de komma eruit moet gaan zien, die Mark Rutte plaatste na de excuses voor het slavernijverleden.

“Ik zat even in een dilemma na die excuses”, zegt Pinas. “Heb ik daar wel iets mee? Puur ook. omdat mensen er heel snel geld aan koppelen. En daar zijn wij niet van. Wij zijn meer van perspectief, we willen vooruitgang. Want we leven in een samenleving waarin diversiteit en inclusie nog niet eens is neergedaald.”

(Bron foto: AT5)