Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Volleybalbond herdenkt zestigjarig bestaan

Volleybalbond herdenkt zestigjarig bestaan

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Lionel Blokland verheugt zich op de viering van zestig jaar Surinaamse Volleybalbond (Suvobo). “We hebben een gala in petto, waarbij er een passage zal worden gemaakt wat allemaal in zestig jaar is bereikt, wie aan de wieg heeft gestaan”, zegt de voorzitter desgevraagd tegen de Ware Tijd.

Tijdens de jubileumviering maandag kan er volgens hem worden uitgekeken naar een avond vol leuke herinneringen en een sfeervolle ambiance. Het lustrumfeest begint om zes uur ’s avonds in Solei aan de Anton Dragtenweg.

“Zoals alle andere sporten vechten we, zeker bij de jeugd, ook tegen de technologische ontwikkelingen”

Blokland, die actief is als speler en coach, vindt dat Suriname de afgelopen periode zowel op nationaal als internationaal vlak is opgeschoten. “In resultaten zeker, omdat we meer participeren. Zoals alle andere sporten vechten we, zeker bij de jeugd, ook tegen de technologische ontwikkelingen. Wij proberen de balans te vinden voor de opmaak van de sportdiscipline die nu een distraction vormt voor steeds minder mensen om te bewegen.”

Geschiedenis

Met volleyballen in Suriname werd op 15 september 1937 gestart. Op die dag gaven enkele jongens uit het Guyanese Demerara een demonstratie op de tennisbaan bij de manufacturenfirma William Gogarty aan de Waterkant. Op 10 oktober 1942 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen Chung Fa Foei Kon en het Amerikaanse 35ste Bombardment Squadron.

Het eerste toernooi in Suriname was eveneens een Chinees-Amerikaanse aangelegenheid met twee Chinese en vier Amerikaanse verenigingen. De organisatie lag in handen van Jules Fernandes, de vertegenwoordiger van Coca-Cola in Suriname.

Oprichting

De sport kwam in 1963 bij de oprichting van het comité Propaganda volleybal tot ontwikkeling. In datzelfde jaar werd de Suvobo opgericht met wijlen Bas Mulder als initiatiefnemer en eerste voorzitter. Ter gelegenheid van de oprichting organiseerde de Troepenmacht in Suriname (Tris) op 28 april van dat jaar een toernooi waaraan twaalf verenigingen deelnamen. CLD won in de finale met 3-0 van Tris.

Op 12 mei 1967 maakte een Surinaamse selectie voor het eerst een uitstap naar het buitenland. Op de Nederlandse Antillen werden er vier wedstrijden gespeeld, waarvan drie werden verloren.

In augustus 1975 ging een selectie naar Guyana waar alle vier duels werden gewonnen. Een jaar later ging een vrouwenploeg van Krawasie (tot circa 1973 Antillianas genaamd) naar de Antillen. Deze vereniging was in die periode dominant met zeven nationale titels in tien jaar. In 1977 en 1978 werden thuis- en uitwedstrijden tegen Curaçaose clubs gespeeld, waarvan Suriname er één won en vijf verloor.

Caribbean Cup

In 2018 won de nationale mannenselectie voor eigen publiek in de Ismay van Wilgen Sporthal de Caribbean Cup. Het jaar daarop trok de ploeg zich op het laatste moment terug uit de Continental Volleyball Cup in het Canadese Winnipeg, omdat de kosten veel hoger bleken dan waren begroot. De Suvobo kreeg in eerste instantie een boete opgelegd van veertigduizend US dollar. Daarnaast werden de nationale teams geschorst voor alle wedstrijden van de Caribbean Zonal Volleyball Association en de North Central America and Caribbean Volleyball Confederation.

De schorsing werd later ingetrokken en de boete werd gehalveerd met de verplichting dat Suriname kwalificatiewedstrijden moest organiseren. In plaats daarvan vindt volgende maand in Suriname de Caribbean Cup plaats voor mannen en vrouwen landenteams.