Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voedselzekerheid

Voedselzekerheid

DE CARICOM-LEIDERS komen deze week op de Bahama’s bijeen in tijdens een top, waarbij ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aanwezig is, om tal van issues te bespreken. President Chandrikapersad Santokhi is eveneens weer van de partij, nadat hij maanden geleden een vergadering had moeten overslaan in verband met de onrustige situatie in het land.

Onder meer de toekomstige voedselzekerheid staat op het programma. Dat is een favoriet onderwerp van Surinaamse politici. Sommigen dromen er zelfs van dat Suriname de voedselschuur van de regio kan worden (en dat we daar heel veel geld mee verdienen). Immers, het land heeft daar de vruchtbare grond en de ideale klimatologische omstandigheden voor. Alleen verhindert het verziekte politieke klimaat al jaren dat er stappen in de goede richting worden gezet om voedselzekerheid te kunnen creëren.

Zijn uitgesproken gedachten zijn natuurlijk prachtig, maar vooralsnog blijft het alleen maar bij mooie woorden

De president zal volgens de CDS tijdens de bijeenkomst het belang benadrukken van voedselzekerheid voor de regio en de samenhangende ontwikkeling van de agrarische sector. Suriname heeft zich – evenals de andere lidlanden – gecommitteerd om tegen 2025 de import van goederen in de regio met 25 procent te verminderen, dus moet de regionale productie worden verhoogd.

Santokhi pleitte weer voor de rol van Suriname als belangrijke leverancier om deze doelstelling te bereiken. Echter, hij kon niet concreet aangeven hoe hij dat wil realiseren en repte al helemaal niet over het falen van opeenvolgende regeringen om de agrarische sector een boost te geven. Zijn uitgesproken gedachten zijn natuurlijk prachtig, maar vooralsnog blijft het alleen maar bij mooie woorden.

“Het is belangrijk dat wij een visie hebben en onze plannen uitvoeren op het gebied van voedselveiligheid en agrarische ontwikkeling”, zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking voorafgaand aan het vertrek naar de eilandengroep tegenover de CDS. Daarmee slaat hij de spijker op de kop. Maar de regering heeft voor zover bekend geen duidelijke – en zeker geen uitgewerkte – visie op dit gebied.

Er worden zo nu en dan wel ad-hoc initiatieven gelanceerd en dikke rapporten geschreven, maar iedere samenhang daartussen ontbreekt. Het zijn vooral vage initiatieven, gefinancierd door China of India, waarvan het maar de vraag is of lokale agrariërs daar beter van worden en of de sector er echt wat aan heeft. Of zoals het kassenteeltproject in Nickerie waar Santokhi in januari was en waarvan tot nu toe onduidelijk is of er wat gebeurt en wie de initiatiefnemers zijn.

De regering zou er beter aan doen om eerst orde op zaken in de lokale agrarische sector te stellen en met alle betrokken partijen een helder beleid voor de toekomst op te stellen. Daar hebben we op termijn meer aan dan op allerlei internationale podia dingen te roepen die nooit kunnen worden nagekomen. En die ook daar niet inmiddels niet worden geloofd.