Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voedselveiligheid Surinaamse consument allerbelangrijkst

Voedselveiligheid Surinaamse consument allerbelangrijkst

PARAMARIBO – De voedselveiligheidsexpert en docent aan de Anton de Kom Universiteit, Ricky Stuttgart, vindt de bescherming van de Surinaamse consument het meest belangrijke in de discussie over de export van veilige agrarische producten naar het buitenland. De deskundige hekelt het feit dat de voedselveiligheid ruime aandacht geniet pas als de export van Surinaamse agrarische producten in gevaar dreigt te geraken.

Momenteel is dit onderwerp wederom actueel vanwege een mededeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die verhoogde concentraties van gewasbeschermingsmiddelen heeft aangetroffen op groenten en fruit uit Suriname. Het gaat voornamelijk om ‘tayerblad en bitawiri’. Echter is het zo dat de geconstateerde concentraties nog binnen de toegestane marges zijn, omdat naar zeggen van NVWA-woordvoerder Benno Bruggink, de Surinaamse exporteurs rekening houden met de strenge controles.

Stuttgart is van oordeel dat Surinaamse producenten van agrarische producten altijd rekening moeten houden met de volksgezondheid van de lokale gemeenschap en dat “wat goed is voor het buitenland is ook goed voor ons”. De voedselveiligheidsdeskundige wil dat vanuit het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij meer agrarisch deskundigen ingezet worden voor het geven van voorlichting, waardoor agrarische productie veilig en conform de internationale standaarden kan plaats vinden in ons land.