Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Voeding en werk

Voeding en werk

Voeding is van grote invloed op de gezondheid. Gezonde voeding verkleint het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker, hoge bloeddruk, suikerziekte en maag- en darmklachten. Gezonde voeding leidt tot betere arbeidsprestaties. Er is een relatie tussen voeding, gewicht, gezondheid en werk.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht bijna twee maal vaker verzuimen dan mensen met een normaal gewicht en eerder arbeidsongeschikt raken door hart- en vaatziekten en rugklachten.
Geschat wordt dat 10% van het verlies aan productiviteit door ziekteverzuim veroorzaakt wordt door overgewicht. Overgewicht is doorgaans het gevolg van teveel eten en te weinig beweging.
Wat kun je zelf doen?
Leefstijl en (over)gewicht zijn individuele zaken van werknemers, voor zover ze geen gevolgen hebben voor de uitoefening van het werk. Is dat wel het geval, dan wordt het een zaak voor werknemer en werkgever samen.
– Meer bewegen door naar het werk te fietsen of te wandelen in de lunchpauze.
– Neem magere of halfvolle in plaats van volle zuivelproducten.
– Kies voor halvarine in plaats van margarine of (room)boter.
– Eet magere vleessoorten (kip, kalkoen) en kies vaker voor vis.
– Kies mager vleesbeleg op brood zoals kipfilet, casselerrib, achterham, rookvlees en rosbief.
– Bak of braad in margarine of met bak- en braadproducten uit fles of kuipje. Een goed alternatief is bakken in olie.
– Kies een gezonde saus: jus van bovenstaande bak- en braadproducten of een rode saus.
– Eet groente of fruit als tussendoortje.
– Doe eens rauwkost of fruit op uw brood of eet het bij uw lunch.
– Voeg extra groente toe als u kant en klaar producten gebruikt.
– Kies eens vaker 20+ of 30+ kaas.
(veiligengezondwerken.nl)