Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vliegtuigen maken weer gebruik van airstrips binnenland

Vliegtuigen maken weer gebruik van airstrips binnenland

Tekst en beeld Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — “De vliegvelden moeten nooit meer overwoekerd raken.” Dat is de serieuze oproep van Telson Lugard, kapitein van het dorp Nieuw-Aurora. In gesprek met de Ware Tijd stelt hij dat de dienst Luchtvaartterreinen van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), de beheerder van de airstrips in het binnenland, zich beter van haar taak moet kwijten. “Het is de laatste twee jaar vaak voorgekomen dat vliegtuigen vanwege de slechte condities van de vliegvelden geen patiënten ophaalden”, moppert hij.

Sinds kort landen en stijgen er weer met regelmaat toestellen vanaf de diverse vliegvelden van het binnenland, die zijn ontdaan van hoog wied. Het onderhoud kwam op het juiste moment, want amper schoongemaakt moesten vanuit het vliegveld van Botopasi twee ernstig zieke patiënten worden overgevlogen naar Paramaribo. Ook landde er een vlucht op de airstrip van Laduani met het stoffelijk overschot van een dorpeling die te Nieuw-Aurora werd begraven.

“Het is de laatste twee jaar vaak voorgekomen dat vliegtuigen vanwege de slechte condities van de vliegvelden geen patiënten ophaalden”

Kapitein Telson Lugard

De bewoners van het Boven-Surinamegebied zijn ingenomen met de verbeterde condities. Zieken hoeven nu namelijk niet meer met de boot af te reizen naar Atjoni om vervolgens een lange ambulancerit te maken naar Paramaribo. Lugard hoopt dat de dienst Luchtvaartterreinen beter zal waken over de gesteldheid van de vliegvelden in het binnenland.

Geldgebrek

De dorpskapitein spreekt de hoop uit dat de leiding van de dienst de ambtenaren op de diverse airstrips hun taken bij brengt en hen voorziet van de nodige gereedschappen. Henry Jozefzoon, hoofd Luchtvaartterrein, zegt desgevraagd eens te zijn met Lugard. Echter, hij wijst erop dat voor training en gereedschappen er geld nodig is.

Volgens het diensthoofd zijn de middelen nog niet ontvangen, maar zijn er wel al raadvoorstellen geschreven en aangeboden. Ook bij de Missionary Aviation Fellowship Suriname (MAF Suriname) is men zeer ingenomen met het opgepakte onderhoud van de airstrips. De organisatie heeft drie toestellen die patiënten voor de Medische Zending vervoert tussen Paramaribo en ver afgelegen medische posten in het achterland.

Ook medicijnen, medici en andere benodigdheden worden met MAF Suriname getransporteerd. De organisatie heeft inmiddels de landingsbanen op Botopasi en Laduani geïnspecteerd en zelfs al patiënten naar Paramaribo overgevlogen.