Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vicevoorzitterschap Suriname bij AVVN mijlpaal voor Caricom

Vicevoorzitterschap Suriname bij AVVN mijlpaal voor Caricom

Suriname is op 1 juni 2023 bij acclamatie gekozen als een van de vicevoorzitters van de 78ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). Het is na dertien jaar dat Suriname zich kandidaat heeft gesteld en vervolgens gekozen is voor deze functie.

Als vicevoorzitter zal Suriname de president van de 78ste algemene sessie ondersteunen in zijn werkzaamheden en zal bij zijn afwezigheid ook belast kunnen worden met het leiden van de Algemene Vergaderingen. De Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de VN, ambassadeur Sunil Sitaldin, zal het vicevoorzitterschap namens Suriname invullen. De verkiezing van ambassadeur Dennis Francis en Suriname als vicevoorzitter wordt gezien als een mijlpaal voor de Caricom.

De huidige Permanente Vertegenwoordiger van Trinidad & Tobago bij de Verenigde Naties, ambassadeur Francis, is gekozen als president van de 78ste AVVN. Als president zal hij een belangrijke rol vervullen in het mede bepalen van de agenda van de Algemene Vergadering.

De 78ste sessie van de AVVN zal in september 2023 aanvangen met een ‘High-Level Week’, waarbij naast het algemeen debat een aantal belangrijke vergaderingen op staatshoofdenniveau zullen worden gehouden. Op agenda staan: een summit met betrekking tot de verdere uitvoering van de Sustainable Development Goals (SDGs), vergaderingen betreffende tuberculose, universele gezondheidsdekking en voorbereiding op pandemiepreventie, een klimaatbijeenkomst en een dialoog over financiering voor ontwikkeling.