Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vicepresident Harris: US$ 100 miljoen en nieuwe ambassades voor Caribisch gebied

Vicepresident Harris: US$ 100 miljoen en nieuwe ambassades voor Caribisch gebied

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal meer dan US$ 100 miljoen aan nieuwe hulp voor het Caribisch gebied aankondigen wanneer ze donderdag de Bahama’s bezoekt. Ook zullen er twee Amerikaanse ambassades worden opgericht in het Caribisch gebied.

Meer dan US$ 50 miljoen zal worden besteed aan humanitaire hulp voor Haïti, zei een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

Harris, de hoogste Amerikaanse functionaris die de Bahama’s heeft bezocht sinds de onafhankelijkheid in 1973, en de premier van de Bahama’s, Philip Davis, zullen Caribische leiders ontvangen in Nassau. President Chan Santokhi is ook aanwezig op de Bahama’s

De leiders zullen onderwerpen bespreken als veiligheid en vuurwapenhandel naar de regio en de inspanningen van de VS en het Caribisch gebied om te reageren op klimaatverandering.

De Amerikaanse vicepresident zei dat de ambassades in het oostelijke Caribisch gebied komen, maar maakte geen specifieke locaties bekend.

De hulp voor Haïti zal in totaal US$ 53,7 miljoen bedragen en zal worden uitbetaald via het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID), dat zich zal concentreren op voedsel- en gezondheidshulp naarmate een bende gerelateerde humanitaire crisis zich blijft ontvouwen. De premier van Haïti, Ariel Henry, zal donderdag vicepresident Harris ontmoeten.

Een hoge regeringsfunctionaris zei dat de VS haar steun voor de Haïtiaanse Nationale Politie opvoert en benadrukte de steun van Washington voor een internationale veiligheidsmacht in Haïti.

“We blijven duidelijk maken dat we geloven dat de veiligheid en de humanitaire situatie in Haïti verslechtert en dat de situatie ter plaatse niet zal verbeteren zonder gewapende veiligheidshulp van internationale partners”, aldus de functionaris.

Discussies over een militaire macht zijn aan de gang, voegde ze eraan toe, hoewel elke beslissing in overleg met de regering van Haïti en de Verenigde Naties zou worden genomen.

Noch de VS, noch andere grote mogendheden zijn opgevoerd om zo’n troepenmacht te leiden, waar de regering Henry afgelopen oktober dringend om had verzocht bij de internationale gemeenschap.

Harris zal donderdag ook een nieuwe functie aankondigen bij het ministerie van Justitie om de handel in vuurwapens naar het Caribisch gebied te vervolgen. Deze functie zal worden bekleed door een ervaren aanklager van het Amerikaanse ministerie van Justitie.