Bekijk het volledige bericht hier op GFC Nieuws Vezelrijk dieet kan risico op dementie verminderen
GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- We horen altijd dat we meer vezels moeten eten.
Het is bekend dat het van vitaal belang is voor een gezond spijsverteringsstelsel en heeft ook cardiovasculaire voordelen zoals het verlagen van het LDL- cholesterol.
Nu komt er bewijs naar voren dat vezels ook belangrijk zijn voor een gezond brein.
In een nieuwe studie die deze maand in het tijdschrift Nutritional Neuroscience is gepubliceerd, hebben onderzoekers in Japan aangetoond dat een vezelrijk dieet geassocieerd is met een verminderd risico op het ontwikkelen van dementie.
“Dementie is een verwoestende ziekte die meestal langdurige zorg vereist”, zegt hoofdauteur van de studie professor Kazumasa Yamagishi.
“We waren geïnteresseerd in recent onderzoek dat suggereerde dat voedingsvezels een preventieve rol kunnen spelen”.
“We hebben dit onderzocht met behulp van gegevens die werden verzameld van duizenden volwassenen in Japan voor een grote studie die begon in de jaren 1980.”
Het team heeft enkele ideeën over wat ten grondslag zou kunnen liggen aan het verband tussen voedingsvezels en het risico op dementie.
“De mechanismen zijn momenteel onbekend, maar kunnen betrekking hebben op de interacties die plaatsvinden tussen de darm en de hersenen,” zegt professor Yamagishi.
“Een mogelijkheid is dat oplosbare vezels de samenstelling van darmbacteriën reguleren. Deze samenstelling kan neuro-inflammatie beïnvloeden, die een rol speelt bij het begin van dementie.
“Het is ook mogelijk dat voedingsvezels andere risicofactoren voor dementie kunnen verminderen, zoals lichaamsgewicht, bloeddruk, lipiden en glucosespiegels.”