Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » VES: “Goed beleid nodig om van oliesector te profiteren”

VES: “Goed beleid nodig om van oliesector te profiteren”

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is blij met de mededelingen die TotalEnergies CEO Patrick Pouyanné deed tijdens de persconferentie met de algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar. Er is een duidelijke tijdslijn uitgezet waarbij uiteindelijk in 2028 de eerste barrel olie naar boven wordt gehaald. Voor die periode zullen er verhevigde economische activiteiten in ons land plaatsvinden.

Suriname zal tussen de US$ 16 en US$ 26 miljard kunnen verdienen. Voor de VES is dit goed nieuws, maar er kleeft ook een stukje nuchterheid achter het goede nieuws. Suriname zal het moeten hebben van eerlijke en kundige leiders om alles in goede banen te leiden.

Swami Girdhari, secretaris van de VES, is de mening toegedaan dat de komende generaties echt van de voordelen van de offshore oliewinning zullen genieten. “Ik hoop dat ze miljonairs mogen worden in een land waar je door studeren en hard werken, je veel kan bereiken, aldus Girdhari.

In het programma Bakana Tori op LIM FM zei het VES-bestuurslid dat er bestuurders nodig zijn die het menen met het volk. Anders zal het geld in de zakken van een paar mensen verdwijnen die multimiljardair zullen worden en niets te maken hebben met de vooruitgang van Suriname.

Girdhari hamert erop, dat met de inkomsten het niet verkeerd mag gaan met ons land. TotalEnergies zal vanaf 2028 700 miljoen vaten olie halen uit de putten Sapakara-Zuid en Krabdagu. De bedoeling is om op dagbasis 200.000 vaten olie te produceren tegen een scherpe prijs van US$ 20 per vat. Dit is veel lager dan elders in de wereld. Tussen nu en 2028 zal er spin-off van economische activiteiten in Suriname plaatsvinden.