Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vertrekkende ambassadeur Van der Zwan: ‘Mooier dan dit kun je het niet krijgen’

Vertrekkende ambassadeur Van der Zwan: ‘Mooier dan dit kun je het niet krijgen’

 Tekst en beeld Iwan Brave

PARAMARIBO — “Ik heb wat geleerd van de wapenspreuk van Suriname: ‘justitia, pietas, fides’. Gerechtigheid, vroomheid en vertrouwen. Maar eigenlijk de wapenspreuk van Suriname, wat ik hier in die drie jaar heb geleerd, is ‘no span!’ Altijd: ‘Het komt niet goed, maak je niet druk.’ Uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Dat wensen wij Suriname van harte toe.”

Zo sprak de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan donderdagavond tijdens zijn afscheidsreceptie op zijn residentie. Aanwezigen onder de gasten waren president Santokhi, parlementsvoorzitter Marinus Bee en de ministers Krishna Mathoera van Defensie en Parmanand Sewdien van LVV.

Van der Zwan, die over twee weken vertrekt, arriveerde medio 2020 in Suriname. “In het midden van de Covid-ellende en ik zat hier een paar maanden en we hadden de weekend-lockdown”, rakelde hij op. “Na vier weken lockdown, dacht ik bij mezelf: wat doe ik hier? Ik zie geen mens, je hebt helemaal geen sociale contacten.”

Geweldige contacten

“Maar langzaam maar zeker verliep het allemaal wat soepeler. En was het toch een hele mooie uitdaging om samen met de Surinaamse mensen hier contacten te hebben”, aldus de scheidende ambassadeur, die tevens met pensioen gaat. “Ik wil graag een ieder van jullie bedanken voor de geweldige contacten die we de afgelopen drie jaar hebben gehad en de mooie projecten die we samen hebben kunnen doen.”

Van der Zwan zegt met “enig spijt in mijn het hart” het land te verlaten. “Want Suriname doet iets met je, je neemt iets mee.” Over het uitzicht vanuit zijn residentie zei hij: “Het mooiste uitzicht van Paramaribo op de rivier en het staat gebrand op het netvlies. Mooier dan dit kun je het niet krijgen.”

“Wat ik ook meeneem en waarvoor ik groot respect heb gekregen, is de can do-mentaliteit van de Surinaamse samenleving. Ondanks allerlei problemen, moeilijkheden die in het verleden zijn geweest, zit men niet bij de pakken neer. Men maakt er het beste van en werkt gezamenlijk aan een toekomst. Dat is toch wel fantastisch. Wij komen zeker terug”, aldus de ambassadeur mede namens zijn partner.