Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vertrek SVV-spelers roept gemengde gevoelens op bij clubvoorzitter Straal

Vertrek SVV-spelers roept gemengde gevoelens op bij clubvoorzitter Straal

‘Bedankt voor de bijdrage aan de Scholen Volleybalvereniging en succes’ is de tekst op de medailles die Amber Daal, Siemren Gokoel, Duncan Hiwat, Siryan Meijer, Xaviër Rommy en Quillian de Noten zaterdag kregen. De zes, allen leerlingen van de examenklas van het Hoogendoorn Atheneum, vertrekken voor verdere studie naar Nederland.

Tekst en beeld John Zaalman

“Hun vertrek laat gemengde gevoelens achter en daarnaast verdriet”, zegt voorzitter Claudius Straal. Hij denkt dat vooral Hiwat en Meijer moeilijk te vervangen zullen zijn, “maar we hebben nog een paar maanden om daaraan te werken.” Hiwat is in de U19- en hoofdklasse een goede allrounder geweest. Hij is de enige die zijn volleyballoopbaan niet bij de club is gestart.

Meijer, bij de jongens uitverkoren tot ‘Most Improved Player’, heeft zich in het aflopende seizoen ontpopt als dé nummer één spelverdeler in de U19-categorie en in de hoofdklasse. De zestienjarige Jaël Lee-A-Leong, die de ‘Talentvolle Speler’-onderscheiding kreeg,  is een potentiële vervanger. “Jaël draait ook mee in de hoofdklasse en we hopen dat hij van Siryan kan overnemen”, zegt Straal.

Jonge kinderen opleiden

Straal, die nu zes jaar voorzitter is, noemt de eerste twee jaar de opbouwfase. “Ons doel is om zoveel mogelijk jonge kinderen het volleybalspel te leren. Kampioen worden of een andere hoge notering is meegenomen, maar ons doel is nog steeds hetzelfde.”

“We zijn een jeugdige ploeg, die het heel ver kan schoppen”

Siryan Meijer

Hij is zes jaar geleden gestart met een gemengd team van jongens en meisjes. In het volleybalseizoen, dat er bijna op zit, heeft hij twaalf teams, die redelijke tot goede prestaties hebben neergezet. Met zijn U15- en U19-jongens werd hij kampioen. In de U19-klasse hebben zijn pupillen het zelfs klaargespeeld ongeslagen en zonder enig setverlies de titel te behalen.

In de mannenhoofdklasse behaalde Scholen Volleybalvereniging de derde plaats achter kampioen Yellow Birds en runner-up Livo. In de strijd om de derde plek werd gewonnen van de onttroonde titelverdediger Yelyco. Met zijn U23 team zal hij binnenkort ook meedoen aan de play-off.

Met de meisjes werd Straal in zowel de U15- als U19-klasse semikampioen. “In de vrouwen eerste klasse zijn we onderaan de ladder geëindigd. Dat is geen probleem, omdat dat net als de mannen tweede klasse onze kweekvijver is.” In de vrouwenhoofdklasse werd het naseizoen net gemist. “We hopen het volgend jaar in die categorie beter te doen.”

Straal is blij dat zijn club in de verschillende selecties is vertegenwoordigd. “In de U17- en U19-klasse maken wij de dienst uit en daarnaast zitten een paar van onze spelers in de mannenselectie.” In 2022 zaten ook pupillen van SVV in de nationale U19- en U21-meisjesploegen. “Dit jaar hebben we ten minste één speelster in de vrouwenselectie.”

School en sport

Straal benadrukt het belang van de school. “Als je slecht presteert, doe je niet alleen jezelf, maar ook het team tekort, want school en volleybal gaan samen. Maar als je niet hier (op de training of bij een wedstrijd, … red.) bent, moet je studeren. Volley kan nooit de schuld zijn als je slecht hebt gewerkt op school.”

Er zijn volgens hem dit seizoen ouders geweest die hun kinderen weg hebben gehouden van volleybal vanwege slechte schoolprestaties. “We hebben mensen erbij gekregen of de club zien verlaten. Anderen zijn zelfs gestopt, maar de trein gaat verder. We blijven niet stilzitten.” Straal bedankt ook de ouders. “We hopen het komende jaar op hetzelfde of beter.”

Om de club in stand te houden, moeten de pupillen contributie betalen. De voorzitter heeft de groep ook erop geattendeerd dat de ballen in kwaliteit achteruit gaan en dat ze binnenkort vervangen moeten worden.

Los van de zes spelers, die voor studie vertrekken, werden anderen in de bloemetjes gezet. Voor Alex Stijfmeijer (114) en Livana Verheul (106) was er een presentje voor de meeste trainingsbezoeken. De twaalfjarige Cherelle Meulenhof en Lee-A-Leong werden de ‘Talentvolle Spelers’, Stacy Jacott en Meijer werden verkozen als ‘Most Improved Players’, terwijl de Most Valuable Player-onderscheidingen gingen naar Ketura Heijmans en Meijer.

SVV-pupillen en hun trainers Richardo Soerodikromo en Claudius Straal (beide links achter).

Familie

Meijer is nog voorzichtig over zijn vertrek. “Ik heb nog geen studievisum en moet ook nog slagen”, zegt hij. Zelf kijkt hij terug op ‘een geweldige periode’ bij SVV, waar hij al 3,5 jaar speelt. Hij heeft ook  gebasketbald, gevoetbald en gezwommen.

Over zijn huidige sport zegt hij:  “Ik deed op school mee aan een toernooi en had door dat ik volleybal leuk vind. Siemren en Desiree Getrouw (volleybalspeelster bij Yelyco) hebben me toen aangeraden me bij een club aan te sluiten. Op die manier ben ik bij SVV beland.”

De jeugdige international wil in Nederland ‘Commercieel economie’ studeren en ook volleyballen. Hij vindt dat SVV meer respect verdient. “De club wordt nogal vaak onderschat. We zijn een jeugdige ploeg, die het heel ver kan schoppen. We zijn ook meer als een familie.”

Dat laatste onderschrijft Daal, die vier jaar verbonden is aan de club. Ze kijkt trots terug op de afgelopen periode. “Ik had me wel meer kunnen inzetten”, beaamt ze. Ze was een tijdje gestopt, “omdat ik minder had gescoord op school”.

In Nederland wil ze Natuur en Sterrenkunde studeren. Over de voortzetting van haar carrière overzee twijfelt ze nog. “Ik denk er nog aan, maar wil wel. Ik weet dat het moeilijk gaat zijn.” Daal zegt bij SVV te zijn opgegroeid en daar bijna alles te hebben geleerd.