Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Verklaring van Paramaribo: eenheid in pluraliteit

Verklaring van Paramaribo: eenheid in pluraliteit

PARAMARIBO, 31 aug – De leiders van Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten, hebben tijdens hun overleg in Paramaribo de nadruk gelegd op realiteitszin. De Zuid-Amerikaanse integratie en eenheid moeten worden opgebouwd op flexibele en geleidelijke wijze in het kader van samenwerking, solidariteit en met inachtneming van het pluralisme. Dit staat in de verklaring van Paramaribo. Het eendaagse overleg is afgesloten met bijgelegde ruzies en voortsudderende meningsverschillen.

Zo’n meningsverschil is het invullen van de post van Secretaris-generaal. Peru en Bolivia ambiëren die. De staatshoofden slaagden er ook in Paramaribo niet in tot overeenstemming te komen. President Desiré Bouterse, voorzitter van Unasur, zegt dat de tijd moet worden genomen. De bereidheid is wel getoond in Paramaribo om naar eenheid te streven. Paraguay en Venezuela en Brazilië en Bolivia boekten wel vorderingen bij het bespreken onderlinge conflicten.

De verklaring telt ruim veertig aandachtspunten met nadruk op onder meer gezamenlijk optreden naar buiten toe. Deelname van de eigen burgers in het integratieproces, bestrijding van armoede en het innemen van gemeenschappelijke standpunten genieten prioriteit. “Ondanks zijn natuurlijke rijkdom blijven ongelijkheid en sociale uitsluiting voortbestaan in onze regio. Daarom moet Unasur bijdragen aan de identificatie van vormen van regionale samenwerking.”


Posted

in

by