Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Verkiezingscampagne Abop/PL van start

Verkiezingscampagne Abop/PL van start

Tekt en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Het verjaardagsfeest van de 62 jaar geworden vicepresident Ronnie Brunswijk markeerde naast een massameeting en krachtmeting, ook de start van de verkiezingscampagne van de Pertajah Luhur (PL) / Abop samensmelting. Dat zei Brunswijk dinsdagmiddag tijdens zijn speech in het Andre Kamperveenstadion. “Vanaf morgen gaan we huis aan huis en de mensen ervan overtuigen dat ze op de Abop moeten stemmen”, klonk het door de luispeakers.

Brunswijk zegt in gesprek met de krant het niet te vroeg te vinden voor een start. “Nee, anderen zijn al begonnen, dus het is niet te vroeg”, zei Brunswijk. Of hij voor het presidentschap gaat in 2025 liet de Abop-voorzitter in het midden. “Dat zullen de kiezers bepalen. Ik kan dat nu niet zeggen. Ik heb nog niet eens een zetel. Dus de kiezer moet bepalen en natuurlijk God”, zegt Brunswijk. Hij zegt ook “nooit gedacht te hebben vicepresident te zullen worden. Een jongen van het binnenland, ik had dit nooit durven hopen”, zegt hij terwijl hij met een wijds gebaar van zijn handen verwijst naar alles om zich heen.

“Daarom is hij de voorzitter, hij heeft de durf om dingen te doen”

Marinus Bee

Bang

Over de opkomst in het Andre Kamperveenstadion zijn zowel Brunswijk als Paul Somohardjo -de leider van de PL- tevreden. “Dit zal de as vormen voor de komende regeringsformatie”, blikt Somohardjo vooruit. Brunswijk: “We waren een beetje bang gezien de economische situatie en de rellen van 17 februari. We dachten: ‘gaan de mensen wel komen en hoe houden we het veilig’. Maar het is allemaal goed gegaan”, zegt Brunswijk.

De partij had gerekend op 20.000 bezoekers en “er zijn nog mensen buiten, dus ik denk dat het er zelfs meer worden”, zegt Brunswijk. Om hem heen zijn de meeste tribunes gevuld, er zijn een stuk op vier grote tenten op het veld en enkele kleinere. Allemaal vol met mensen. Daarnaast moet de MC van de middag regelmatig vragen aan de beveiliging om de ingangen vrij te houden omdat hij hoort dat het daar “druk is”.

Andere mening

Marinus Bee die secretaris is van de Abop en parlementsvoorzitter zegt dat Brunswijk durf heeft getoond door de organisatie van dit evenement. “Daarom is hij de voorzitter, hij heeft de durf om dingen te doen.” Bee zegt er zelf een andere mening op na te houden over de start van de verkiezingscampagne. “Ik zeg we werken tot de laatste dag en dan gaan we campagne houden. Maar de voorzitter wil een tweesporenbeleid. Dan doen we dat”, zegt Bee.

Eenheid in verscheidenheid

Bronto Somohardjo is in veel gevallen de rechterhand van papa Paul. Ook hij vindt dat het niet te vroeg is voor de start van de campagne. “Nee hoor, een goede voorbereiding is key en we zijn goed bezig met de voorbereidingen.” Hij vindt dat het absoluut geen tijd is om af te stappen van de gedachte dat de javaan het beste de belangen van de javaan kan behartigen.

“En dat zeg ik niet alleen. De mensen voelen zich beter bij hun eigen mensen. Marrons gaan naar de Abop, Javanen naar de PL en Hindostanen naar de VHP. Zo zijn wij een eenheid in verscheidenheid”, aldus Bronto. Tijdens de festiviteiten waren er geen speeches van de VHP. Er werd ook niet vermeld of er een officiële vertegenwoordiging van de VHP aanwezig was.