Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Verkiezingen Surinaamse Dambond uitgesteld

Verkiezingen Surinaamse Dambond uitgesteld

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Het tijdelijke bestuur van de Surinaamse Dambond (SDB) heeft de bestuursverkiezingen uitgesteld. Interim-voorzitter Marcel Oostburg nam zondag het besluit daartoe vanwege een tumultueuze algemene ledenvergadering in het Denksportencentrum. “We hebben intussen gesproken met de ex-secretaris Clyde Ford en we zullen de verkiezingen volgende week zondag plannen”, zei Oostburg maandag tegen de Ware Tijd.

De verkiezing werd mede op verzoek van de alv uitgesteld om onderzoek te doen naar de vijf nieuwe verenigingen die zijn ingeschreven. Volgens Ford, die in het vorige bestuur zat, is het hem niet bekend dat er vijf nieuwe verenigingen zijn toegelaten. “Bij mijn weten heeft alleen de vereniging van Moengo een formeel schrijven gestuurd met ingevulde lidmaatschap formulieren. Echter, dat verzoek was formeel nog niet  gehonoreerd door het bestuur”, aldus Ford.

“Hoezeer wij de groei van de bond moeten toejuichen, moet die wel volgens procedures”

Clyde Ford

Hij adviseert dat deze verenigingen hun verzoek alsnog formeel indienen en door de alv, het hoogste orgaan van de bond, worden toegelaten. De observatietermijn voor bewilliging moet daarbij in acht worden genomen. “Ze zijn dan dus verenigingen in spe, dit ter voorkoming dat er precedenten worden geschapen.” Volgens hem kan pas tot toetreding worden overgegaan als de verenigingen voldoen aan alle wettelijke bepalingen. “Hoezeer wij de groei van de bond moeten toejuichen, moet die wel volgens procedures.”

Vrees voor ergste

De SDB staat sinds begin dit jaar onder leiding van een interim-bestuur, nadat het bestuur onder leiding van Franklin Todie zijn mandaat teruggaf aan de alv te midden van strubbelingen binnen de organisatie. Echter, volgens Guno Burleson  van Suriname Tulip heeft er geen bestuursoverdracht plaatsgevonden. Daardoor is er geen duidelijk beeld van de boekhouding en het ledenbestand.

In tegenstelling tot Ford, die in het bestuur zat, meent de Internationaal Grootmeester dat de vijf verenigingen tussen februari en juli 2022 zijn toegelaten tijdens het bestuur-Todi. “Hoe kan je nu dan zeggen dat er geen documentatie bestaat van de vijf verenigingen. Dit is weer een dieptepunt in de damwereld”, klinkt hij bezorgd.

Volgens Burleson zitten de mensen met elkaar overhoop. “Mijn ervaring is dat ik geen goede ervaring heb gehad met ze. Ik vrees weer voor het ergste. Nu is er subtiele racisme gaande”, beweert hij zonder bewijs daartoe te leveren. In het belang van de damsport moeten de vijf clubs juist worden omarmd, benadrukt hij.

Dewsharan Sital van Randjiet Boys was lange tijd de enige kandidaat-voorzitter en leek zondag bij acclamatie te worden gekozen. Echter, damvereniging Suriname Tulip heeft Ro Waarde intussen naar voren geschoven als tegenhanger. Waarde, geen onbekende in onder meer de sportwereld, heeft eerder diverse bonden en organisaties geleid.