Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Verhuurders woningen voj-leerkrachten Boven-Suriname willen hun geld zien

Verhuurders woningen voj-leerkrachten Boven-Suriname willen hun geld zien

Tekst en beeld  Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) heeft al langer dan twee jaar geen huishuur betaald voor leerkrachten in het Boven-Surinamegebied. Het gaat om 24 onderwijsgevenden die lessen verzorgen op de voj-scholen in de dorpen Nieuw Aurora, Guyaba, Gran Tatai, Dan, Godo en Ligorio. De verhuurders zijn het wachten beu en hebben besloten om de leerkrachten toegang tot de woningen te ontzeggen.  

Merougio Jabini en Joel Petrusi behoren tot de groep van elf verhuurders die al maanden hun recht eisen. Beide mannen verhuren elk, vanaf oktober 2021 een woning in Futunakaba aan het OWC.  “Twee leerkrachten verbonden aan de voj-school in Dan, verblijven in de woningen op Futunakaba”, verklaart Petrusi.

Overeenkomst

De huisbazen begrijpen niet waarom de overheid maar niet over de brug wil komen. “Eerst was het, omdat wij geen huurovereenkomst hadden, maar nu wij allen over een overeenkomst beschikken worden wij toch niet uitbetaald”, ergert Petrusi zich. Collega Jabini voegt sceptisch eraan toe: “Misschien omdat de leerkrachten ook onze kinderen onderwijzen?” Daarmee bedoelt hij dat de overheid zeker denkt dat de leerkrachten om deze reden gratis verblijf moeten krijgen. Maar dat is volgens hem niet de bedoeling.

De leerkrachten, die bij deze de dupe zijn van de houding van het OWC, ondersteunen de huisbazen in hun actie. “OWC moet leren om zijn afspraken na te komen”, vinden ze. Theo Main, is ook een verhuurder geweest in het dorp Gran Tatai. Hij kwam te overlijden zonder een cent te ontvangen.

Imro Leidsman, vertegenwoordiger van het OWC in het Boven-Surinamegebied, geeft toe dat de overmaking van het verschuldigd bedrag naar de rekeningen van de verhuurders door administratieve tekortkomingen op zich heeft laten wachten. De verhuurders mogen nu wel op hun geld rekenen. Leidsman laat weten dat de stukken zijn goedgekeurd door de Raad van Ministers. De betaling moet voor eind mei in orde zijn.