Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Verhoogt sterk bewerkt voedsel risico op kanker?

Verhoogt sterk bewerkt voedsel risico op kanker?

Een toename van 10 procent van het aandeel sterk bewerkte voedingsmiddelen in de voeding gaat gepaard met een toename van het risico op kanker met meer dan 10 procent. Dat schrijven onderzoekers van de Franse instituten INSERM, INRA en de Universiteit van Parijs in het BMJ Open.

Ze gebruikten gegevens uit het Nutrinet-Santé platform, een Franse online bevraging waar sinds 2009 circa 105.000 deelnemers meerdere keren per jaar allerlei gegevens invullen, zoals hun voedingspatroon gedurende 24 uur. Gedurende de 8 jaar dat de deelnemers gevolgd werden, kregen 2.228 van hen kanker. Op grond van statistisch rekenwerk besluit het onderzoeksteam dat een toename van de consumptie van junkfood met 10 procent kan leiden tot een toename van meer dan 10 procent van het algemene kankerrisico. Het risico lag nog iets hoger bij postmenopauzale borstkanker, maar voor darm- en prostaatkanker werd geen statistisch significant verband gevonden.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig eiwit, vitamines, mineralen en voedingsvezel. Ze kunnen ook een aantal kankerverwekkende stoffen bevatten, zoals bijvoorbeeld acrylamide, bisfenol… Het gaat onder meer om sterk bewerkte fabrieksvoeding als industrieel brood, snacks, koekjes, snoep, vis- en vleessnacks, instantsoepen, kant-en-klaar maaltijden, frisdranken enzovoort.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie geen oorzakelijk verband tussen junkfood en kanker kan aantonen. Er kunnen ook tal van andere factoren meespelen. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat mensen die meer junkfood eten een minder gezonde levensstijl hebben en bijvoorbeeld meer roken, minder bewegen…