De Parliamentarians for Global Action (PGA nationale werkgroep van Suriname), ziet de noodzaak in van het zo spoedig mogelijk ratificeren van het verdrag van Escazú. Dat zei Patrick Kensenhuis, voorzitter van de PGA nationale werkgroep van Suriname, zich onlangs tijdens een regionale parlementaire meeting. Deze bijeenkomst vond plaats in het kader van de “Second Annual Forum on Human Rights Defenders in Environmental Matters in Latin America and the Caribbean” welke plaatsvond van 26 tot en met 28 september in Panama-Stad.
De summit werd georganiseerd door de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC) in haar hoedanigheid als secretariaat van de Escazú-overeenkomst. Ondersteuning werd geboden door de regering van Panama, het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten (OHCHR), het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), UN Women en de Wereldbank.
De situatie van milieuverdedigers in de regio stond centraal. Verschillende belanghebbenden waaronder activisten, parlementaire vertegenwoordigers en civiele organisaties kwamen bijeen om van gedachten te wisselen over zogeheten “best practices” op het gebied van de bevordering, preventie en bescherming van milieuverdedigers.
Het Escazú-akkoord stond hierbij centraal. Binnen de regio is Suriname één van de landen die zich tot op heden op geen enkele wijze gecommitteerd heeft hieraan. Deze regionale overeenkomst inzake toegang tot informatie, deelname aan de besluitvorming en toegang tot gerechtigheid in milieukwesties in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, is op 21 april 2021 in werking getreden.
Dit historisch verdrag erkent, beschermt en bevordert de rechten van alle milieu-verdedigers, waaronder maatschappelijke organisaties, niet-gouvernementele organisaties en individuen. Ook met name groepen die vaak vooroplopen in klimaatacties zoals vrouwen, inheemse en tribale gemeenschappen. Bovendien worden ook de rechten van het publiek op milieu-informatie beschermd. Het internationaal verdrag geeft dus zogezegd ‘een stem aan de stemlozen’ op milieugebied. Het biedt ook bescherming aan degenen die in de frontlinie staan.
Volgens Kensenhuis heeft de regering het akkoord van Escazú echter nog niet aan De Nationale Assemblee (DNA) aangeboden voor behandeling.
“Vanuit de leden van De Nationale Assemblee, en in deze de leden van de PGA nationale werkgroep, zullen er interventies gepleegd worden met betrekking tot de status van het Escazú-verdrag”, zegt Kensenhuis.
Hij geeft verder aan dat tijdens de summit in Panama er technische ondersteuning is toegezegd aan de volksvertegenwoordiging van Suriname teneinde hen in de gelegenheid te stellen het nodige lobby werk te uit te voeren zodat het proces van ratificatie ingezet kan worden.