Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Verdachten in SPSB-rechtszaak wraken kantonrechter

Verdachten in SPSB-rechtszaak wraken kantonrechter

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO —  Rechter Daniëlle Karamatali, die als kantonrechter is belast met het onderzoek ter rechtszitting in de geruchtmakende rechtszaak van de Surinaamse Postspaarbank, is zo juist door alle zes verdachten – Ginmardo Kromosoeto, Gardelito Hew A Kee, Bryan Jurgens, Joy Ten Berge, Robert Putter en Wantley Sardjo – gewraakt. De rechter wordt in de gezamenlijke wrakingsacte die is voorgelezen door de jurist Murwin Dubois verweten van partijdigheid en het de verdachten ontnemen van het recht op een eerlijke procesgang. De verdachten hebben gebruik gemaakt van artikel 437 van het Wetboek van Strafvordering.

Vrijdag stond deze zaak op de rol voor requisitoir door officier van justitie Roline Gravenbeek. Zij zou eventueel ook komen tot een strafeis voor alle verdachten. Meteen nadat de rechter de zitting begon, heeft Dubois, die werd ondersteund door zijn collega’s Guno Castelen, Nailah van Dijk en Richard Tjon A Joe, gevraagd een incident op te werpen. Naast deze raadslieden is de wrakingsactie ondertekend door andere juristen die betrokken zijn in deze zaak. Kromosoeto wordt bijgestaan door Benito Pick en Tjon A Joe, Hew A Kee door Dubois, Jurgens door Raoul Lobo, Putter door Van Dijk, Ten Berge door Castelen en Sardjo door Lobo.

Van de zes verdachten waren alleen Kromosoeto, Jurgens en Hew  A Kee aanwezig. Dat is al de gehele rechtszaak, die intussen twee maanden duurt, het geval. Ze zitten in voorlopige hechtenis. De andere drie verdachten – Ten Berge, Putter en Sardjo – zijn in het buitenland. Rechter Karamatali heeft, nadat zij de drie aanwezige verdachten had gevraagd als zij iets toe te voegen hadden aan hun opgelezen actie en zij daar geen behoefte aan hadden, de zitting geschorst tot later vrijdagmiddag.