Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Venezolanen stemmen in referendum over grensgeschil met Guyana

Venezolanen stemmen in referendum over grensgeschil met Guyana

De Nationale Assemblee van Venezuela heeft groen licht gegeven voor een referendum over een territoriaal geschil met Guyana, zei de minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil zaterdag in een toespraak tot de Verenigde Naties.

Venezuela verwierp deze week de recente olie-aanbesteding van Guyana met het argument dat de toegekende offshore-blokken in betwiste gebieden liggen en dat bedrijven die de blokken toegewezen krijgen geen rechten hebben om ze te exploreren.

“Twee dagen geleden heeft De Nationale Assemblee van Venezuela unaniem besloten om ons volk op te roepen om in een raadgevend referendum te stemmen voor de verdediging van ons soevereine grondgebied tegen de agressies van het Amerikaanse imperium, dat ons naar een oorlog om natuurlijke hulpbronnen wil leiden,” vertelde Gil aan de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Guayana wordt gesteund door de Verenigde Staten, voegde Gil eraan toe, zonder verdere details over het referendum te geven. De Nationale Kiesraad van Venezuela heeft geen commentaar gegeven op het voorgestelde referendum.

Guyana en Venezuela zijn al lange tijd verwikkeld in een geschil over hun grenzen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) oordeelde in april dat het jurisdictie had over de kwestie, die zou kunnen bepalen welk land rechten heeft op gebieden die rijk zijn aan olie en gas, vooral offshore.

Woensdag zei Brian Nichols, onderminister van Buitenlandse Zaken van de VS, dat Washington het recht van Guyana steunt om zijn natuurlijke hulpbronnen te ontwikkelen.