Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Veiligheid rond airstrips binnenland laat te wensen over

Veiligheid rond airstrips binnenland laat te wensen over

door Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — De Laduani-airstrip nabij Nieuw-Aurora aan de Boven-Surinamerivier is, na vanaf 22 februari gesloten te zijn geweest, sinds enkele dagen weer open. De sluiting was noodzakelijk om redenen van veiligheid. De Energiebedrijven Suriname (EBS) had namelijk zonder medeweten van de Luchtvaartdienst acht elektriciteitsmasten in de directe omgeving van het vliegveld geplaatst voor een zonne-energieproject en dat vormde gevaar voor de vliegveiligheid. De masten zijn intussen verwijderd en ergens anders geplaatst in overleg met de dienst blijkt uit gesprek van de krant met Dennis Jordan van deze dienst.

Tegen de regels

Een luchtvaartdeskundige die niet met naam in de krant wil noemt de situatie op en rond verschillende airstrips in het binnenland verre van ideaal. Op veel plaatsen worden op heuvels zendmasten van telecommunicatiebedrijven geïnstalleerd. Masten moeten rode knipperlichten hebben als waarschuwingssignaal voor vliegtuigen om botsingen te voorkomen.

“De meeste masten zijn echter onverlicht en zijn tegen de voorschriften in niet rood-wit beschilderd, zoals is voorgeschreven”, zegt de deskundige. Hij constateert ook dat woongebieden in het binnenland worden uitgebreid in de richting van de vliegveldjes. Ook dit is tegen de regels, want het is cruciaal dat bij het opstijgen en landen van vliegtuigen, er genoeg ruimte is voor eventualiteiten.

Woongebieden uitbreiden

De zegsman vertelt ook dat het onderhoud van de vliegvelden te wensen overlaat, waardoor de landingsbanen vaak niet bruikbaar zijn voor het vliegverkeer, vooral als het regent of geregend heeft. Hier bovenop komt dat de in- en uitvliegstroken niet onderhouden worden, waardoor de obstakels in deze zones steeds maar toenemen en een groter risico vormen voor het binnenlands vliegverkeer, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. “De centrale overheid blijkt niet in staat te zijn de binnenlandse luchtvaart op verantwoorde wijze te beheren”, aldus de deskundige.