Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Veel symboliek bij staatsbezoek Indiase presidente Murmu aan Suriname 

Veel symboliek bij staatsbezoek Indiase presidente Murmu aan Suriname 

Kransleggingen, gebeden, overhandiging van gedenktekens, een staats lunch en het uitwisselen van intentieverklaringen, dat waren de meest prominente zaken die presidente Droupadi Murmu van India zondag heeft gedaan. Zij is er op uitnodiging van president Chandrikapersad Santokhi voor een driedaags officieel bezoek in Suriname in het kader van de viering van 150 jaar Hindostaanse Immigratie. Murmu vertrekt vandaag, dinsdag 6 juni, voor een eendaags staatsbezoek op 7 juni aan Servië en daarvandaan reist ze terug naar India. 

Bij de marinetrap vond een simulatie plaats van de komst van de Lalla Rookh boot met een aantal immigranten. Die moesten de eerste Brits-Indische contractarbeiders voorstellen die naar Suriname kwamen op 5 juni 1873.

Daarna werd een replica dorpje geopend op het Onafhankelijkheidsplein. 

Voorafgaand vonden er bilaterale besprekingen plaats tussen de twee staatshoofden. Noemenswaardig is dat Murmu geen executieve macht heeft in het Indiaas staatsbestel. Dat ligt in handen van de Indiase premier Narendra Modi. 

Ter gelegenheid van het staatsbezoek werd aan Murmu een carnet overgedragen. Dat carnet is uitgegeven als symbool om de dynamische samenwerking tussen Suriname en India tot uiting te brengen. 

Het is het eerste buitenlandse bezoek van Murmu, sinds haar aantreden vorig jaar.