Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Veel ontevredenheid bij aanvragers Algemene Kinderbijslag

Veel ontevredenheid bij aanvragers Algemene Kinderbijslag

Er is grote ontevredenheid bij een aantal aanvragers van de Algemene Kinderbijslag (AKB). De AKB wordt nu op de Moni Karta gestort. Sommige aanvragers hebben zich al meerdere malen aangemeld voor de Moni Karta, maar ze krijgen deze kaart niet. Van de medewerkers van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) kregen zij te horen dat zij een probleemgeval zijn en dat daarom hun Moni Karta niet in orde is, zegt Gordon Kertopawiro, hoofdbetaalmeester bij Sozavo.

De betaalmeester geeft toe dat er problemen zijn, maar volgens hem zijn de meeste mensen die een aanvraag hebben ingediend in aanmerking gekomen en hebben zij hun Moni Karta ontvangen. “Natuurlijk zijn er een paar probleemgevallen waarbij bepaalde gegevens van de mensen niet kloppen en waarbij de kaarten nog niet zijn gemaakt door de bank,” aldus Kertopawiro. Zolang de gevallen geregistreerd zijn, zullen alle gevallen één voor één worden bekeken.

Asawman ging met haar drie kinderen naar de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) met de bedoeling haar Moni Karta te ontvangen. Echter moest zij teleurgesteld huiswaarts keren zonder de Moni Karta. “Ik was hier op 1 september en van de medewerkers kreeg ik te horen dat mijn zaken niet in orde waren en dat ik over twee weken gebeld zou worden. Tot nu toe niets. Ik heb zelf besloten om vandaag hier te komen en nog steeds zijn mijn zaken niet in orde,” geeft ze geïrriteerd aan.

Asawman zegt dat zij met haar kinderen schoolspullen zou gaan kopen indien zij haar Moni Karta had ontvangen, maar dat kan helaas niet meer. “Ik moet nog steeds wachten terwijl vandaag en morgen de laatste nabetalingsdagen zijn,” voert ze aan.

Volgens Kertopawiro zijn de probleemgevallen geregistreerd en worden hun kaarten alsnog in orde gemaakt door de bank. “We zijn bezig, we hebben nu alle probleemgevallen en die zullen nagekeken worden op het hoofdkantoor om te controleren welke gegevens juist zijn. Deze informatie zal dan naar de bank worden gestuurd om die mensen alsnog hun Moni Karta te bezorgen.cIn het systeem moet bij de bank alles kloppen, en als de zaken niet kloppen, is er al sprake van een probleemgeval,” legt de hoofdbetaalmeester uit.

Op het terrein van de KKF was er woensdag een enorme drukte. Het is een grote groep die zich heeft aangemeld. Het zijn onder andere mensen die niet zijn verschenen op de dag dat ze waren opgeroepen om te komen voor de uitbetaling en de probleemgevallen van wie de zaken al in orde zijn, deelt Kertopawiro mee.

De hoofdbetaalmeester verzekert eenieder dat ze hun AKB zullen ontvangen. De betaalafdeling heeft het ook druk met de verschillende uitbetalingen van verschillende uitkeringen.