Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Veel malariamiddelen nep’

‘Veel malariamiddelen nep’

Een derde van alle malariamiddelen die worden gebruikt in Zuidoost-Azië en Afrika, is nep of van zeer slechte kwaliteit.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het Amerikaanse Nationaal Gezondheidsinstituut, waarvoor 27 verschillende onderzoeksrapporten zijn geanalyseerd.

Wetenschappers onderzochten duizenden monsters van verschillende anti-malariamedicijnen uit verscheidene landen. Meer dan een derde van de onderzochte middelen bleek niet de juiste samenstelling te hebben, meldt het onderzoeksrapport in in The Lancet Infectious Diseases.

Slechte malariamiddelen kunnen grote problemen veroorzaken. Niet alleen lopen mensen die erop vertrouwen het risico niet (voldoende) beschermd te zijn tegen de ziekte, ook kunnen slechte medicijnen resistentie tegen medicatie in de hand werken.

De onderzoekers vermoeden dat het percentage slechte medicijnen mogelijk nog hoger licht. Veel gevallen worden niet gemeld.

In Afrika sterven ieder jaar zo’n 1 miljoen mensen aan malaria. De meeste van hen zijn kinderen.

Wetenschappers hebben afgelopen jaren alarm geslagen vanwege tekenen dat de malariamug in het westen van Cambodja immuun wordt tegen malariamiddelen. De angst bestaat dat die resistentie verspreidt en medicijnen nergens meer werken.

(nu.nl)


Posted

in

by